Szpinakowo-cytrynowa babka
Gdy zobaczyłam to ciasto u Oli wiedziałam że muszę je zrobić. Nie ważne, że był w nim szpinak, za którym nie przepadam, wiedziałam że mimo to musi być pyszne. I się nie myliłam. Delikatne, lekko cytrynowe ciasto, o zabójczym zielonym kolorze wyszło idealnie. Dodatek polewy cytrynowej i ziaren granatu dopełnił całości. Temu ciasto nie oparł się nawet 3 latek. Wierzcie mi, pochłonął kilka kawałków zarówno z dżemem jak i bez. Polecam.
Szpinakowo-cytrynowa babka
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka świeżych liści szpinaku
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- cukier puder
- ziarna granatu
- liście mięty lub melisy
Liście szpinaku opłukać i osuszyć jeśli są zabrudzone. Włożyć do malaksera razem z 4 łyżeczkami soku z cytryny i olejem. Zmiksować. Można też zblendować.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Dodać zmiksowany szpinak, skórkę z cytryny i przesianą mąkę. Wszystko wymieszać na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez około 40-50 minut do suchego patyczka. U mnie ciasto wymagało właśnie dłuższego pieczenia, czyli 50 minut. Wyjąć odstawić do ostygnięcia.
Resztę soku z cytryny wymieszać z cukrem pudrem. Puder stopniowo wsypywać do soku i mieszać, aż uzyskacie pożądaną konsystencję lukru.
Gdy ciasto wystygnie wyjąć je z blaszki, posmarować wierzch lukrem, udekorować ziarnami granatu i listkami mięty lub melisy. Smacznego.
Poczekać aż lukier zastygnie. Pokroić na plastry. Można zjeść z dżemem.
Niby już tyle razy robiłem różne ciasta ze szpinakiem, ale ciągle na nowo mnie zachwycają. :) Twoje ma wspaniały kolor!<3
OdpowiedzUsuńDzięki :) fakt kolor wyjątkowy, bardzo intensywny, ale na szczęście w cieście nie czuć szpinaku, jeśli ktoś nie lubi. pozdrawiam.
UsuńPiękna i bardzo apetyczna babeczka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Pozdrawiam.
Usuń