Udka kurczaka w sosie BBQ z ananasem
Co powiecie na połączenie pieczonego, soczystego kurczaka, pikantnego i aromatycznego sosu BBQ i słodkiego ananasa? To wszystko możecie mieć w jednym daniu, na jednej patelni i to w ciągu godziny. Czy to nie kusząca propozycja, szczególnie w taki zimny i deszczowy, wiosenny dzień. Zajrzyjcie poniżej i zróbcie koniecznie.
Udka kurczaka w sosie BBQ z ananasem
- 6 podudzi z kurczaka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżka Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
- 6 plastrów ananasa z puszki
- 2/3 szklanki soku z ananasa z puszki
- 1/2 szklanki domowego sosu BBQ
- zielona cebulka dymka lub pietruszka
- ryż do podania
- 1/2 szklanki keczupu
- 1/3 szklanki cydru
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli
Udka przyprawić Vegetą natur, pieprzem i papryką czerwoną. Odstawić na czas przygotowania sosu BBQ.
Sos: Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, wymieszać. Ustawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu sos powinien nam lekko pyrkać. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Patelnię rozgrzać z olejem. Dodać przyprawione udka z kurczaka i smażyć z każdej strony aż się ładnie zrumienią. Około 10 minut. Następnie wyjąć je na talerz. Włączyć piekarnik na opcję góra dół na 180 st.
Po zdjęciu kurczaka z patelni, zmniejszyć ogień i dodać sok ananasowy. Wymieszać pozostałości na patelni po smażeniu kurczaka z sokiem, dodać sos BBQ i mieszać, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Opcjonalnie można doprawić np. pieprzem i solą.
I teraz jeśli patelnię, na której gotujecie można włożyć do piekarnika to robicie wszystko na niej dalej. Jeśli nie posiadacie takiej patelni to sos przelewacie do naczynia żaroodpornego lub jakiejś brytfanki, w której pieczenie mięso i postępuje dalej tak jak poniżej jest napisane.
Do sosu (na patelni lub w waszym naczyniu) włożyć podsmażone udka, ułożyć na nich plastry ananasa,
smarując łyżką wierzch udek i ananasa sosem.
smarując łyżką wierzch udek i ananasa sosem.
Patelnię lub naczynie, w którym macie to mięso włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie przełączyć na opcję grill i jeszcze dopiec wierzch przez 7-10 minut. Po upieczeniu danie podać z ryżem i posypać pokrojoną, zieloną cebulką lub pietruszką.
O wow świetny przepis, uwielbiamy takie smaki, chętnie przygotuje taki obiad. Mąż będzie zachwycony. Pozdrawiam serdecznie Anita.
OdpowiedzUsuńO super. Ciakawa jestem czy mu smakowało. Daj znać. Pozdrawiam.
UsuńDla mnie pychotka, gorzej z męską częścią rodziny.
OdpowiedzUsuńMy z córka tez byłyśmy zachwycone, mąż troszkę słabiej.
UsuńWszystko jest teraz albo Bio albo Naturalne - podoba mi się ten tok rozumowania świata!
OdpowiedzUsuń