Zupa minestrone z młodą kapustą
Minestrone to zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku i szpinaku. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch (wikipedia).
Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. Dlatego ja przygotowałam swoją własną wersję w oparciu o młodą kapustę. Z dodatkiem pomidorów, ziemniaków i makaronu. Pyszna, letnia, świeża zupa.
Zupa minestrone z młodą kapustą
- 1/2 główki młodej kapusty
- 3 ziemniaki (średnie)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 4 łyżki passaty
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1,5 l bulionu/rosołu
- 4 łyżki drobnego makaronu
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- starty drobno ser parmezan lub grana padano
Z kapusty wyciąć głąb i drobno poszatkować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek posiekać.
W dużym garnku na oliwie lub oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek oraz ziemniaki. Smażyć 5 minut. Wlać bulion i zagotować. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, przykryć i gotować przez ok. 15 minut.
Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Dodać razem z koncentratem do zupy. Wsypać oregano, bazylię, doprawić pieprzem, dodać makaron, gotować 5 minut. Zupę podawać na talerzach posypaną startym serem.
Fajna zupa. Akurat zbliża się mój czas na zupy więc chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń