Zupa z trzech serów

Ta zupa to wypadkowa tego co ostatnio leżało w lodówce, czyli nadmiar serów. I gdyby nie to że były to sery pleśniowe to pomyślałabym ze już ich pora na wychodzenie z lodówki. Dlatego nie mając pomysłu co z nimi zrobić postanowiłam przygotować zupę serową, coś na wzór szwajcarskiego fondue, ale nie tak do końca. To jaki smak zupy uzyskacie zależy od tego jakich serów użyjecie, czy bardziej łagodnych czy bardziej ostrych. W mojej zupie dominował smak od gorgonzoli. Można użyć ementalera, parmezanu czy cheddara, wtedy zupa będzie bardziej podobna do fondue, a może mniej kremowa. Polecam poeksperymentować. Ale zaznaczam że to nie jest zupa na upalne dni, raczej taką chłodniejszą wiosnę.

zupa, obiad, ser, zupa serowa, ementaler, gorgonzola, blue, bernika, kulinarny pamietnik


Zupa z trzech serów
  • 600 ml bulionu/rosołu
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 300 g sera (topiony ementaler, pleśniowy blue, gorgonzola)
  • 1 por 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pestki dyni
  • olej/oliwa smakowa np czosnkowa, bazyliowa
  • grzanki z chleba


Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Pora pokroić w krążki, porcję zielonej części zostawić na później. W garnku podgrzać olej. Dodać pokrojone cebulę, por i smażyć kilka minut, aż warzywa się zeszklą. Dodać posiekany czosnek, tymianek, podsmażyć. Wlać wino, chwilę gotować aż wino odparuje i odda swój aromat.
Wlać bulion/rosół, doprawić vegetą i pieprzem. Zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć serek topiony. Mieszać, aż ser się roztopi. Wtedy dodać ser pleśniowy i gorgonzole. Mieszać do momentu, gdy sery się roztopią. Zupę przelać do kielicha od miksera lub za pomocą blendera zmiksować na jednolitą gładką konsystencję.
Na osobnej patelni podsmażyć pestki dyni na smakowej oliwie lub oleju. Jeśli takiej nie macie to zrobić to na zwykłym. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni podsmażyć krążki z zielonej części pora, tak by powstał chrust. Na drugiej suchej patelni zrumienić grzanki z chleba.  
Zupę wlać do miseczek, na wierzch ułożyć grzanki, pestki dyni i krążki pora. Można posypać mielonymi ziarnami chilli. 

zupa, obiad, ser, zupa serowa, ementaler, gorgonzola, blue, bernika, kulinarny pamietnik

zupa, obiad, ser, zupa serowa, ementaler, gorgonzola, blue, bernika, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger