Ciasto biszkoptowo-bezowe z owocami
To ciasto to zmodyfikowana wersja ciasta, które dawno temu znalazłam w jednej z kulinarnych gazet. Przerobiłam je na ciasto 3-warstwowe, układając warstwy jak szachownicę, dzięki czemu osiągnęłam węższe ale wyższe ciasto przekładane owocami, musem rabarbarowym i śmietaną. Wyszedł pyszny, letni deser
Ciasto biszkoptowo-bezowe z owocami
biszkopt:
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 białka
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 500 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%,
- truskawki
- listki mięty
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Biszkopt: Jajka ubić jajka, żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Beza: Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo wsypywać cukier. Na koniec dodać szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Płaską blachę do pieczenia posmarować w kilku punktach tłuszczem, by papier się nie ślizgał po blasze.w trakcie wykładania ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dwiema łyżkami (jedną nabierać a drugą zgarnąć nadmiar ciasta) ułożyć wzdłuż blachy na całej długości pas ciasta szerokości kilku centymetrów i DŁUGOŚCI PÓŁMISKA (na który będzie przełożone gotowe ciasto). Obok bezpośrednio położyć przylegającą warstwę bezy. To nie musi być idealnie równe i pod linijkę.
Gdy ciasto przebywa w piecu, przygotować mus rabarbarowy.
Rabarbar obrać z włókien, pokroić na kawałki, razem z cukrem włożyć do garnuszka, wlać 100 ml wody i dusić na małym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie. Można w trakcie podlać wodą jeśli byłby za gęsty. Śmietanę ubić na sztywno. Truskawki pokroić na plasterki.
Ostudzone ciasto przeciąć (razem z papierem) wzdłuż nożyczkami na 3 równe części - pasy.
Pierwszą część położyć na półmisku papierem do góry i go delikatnie zdjąć. Cienko posmarować musem rabarbarowym, następnie nanieść warstwę bitej śmietany. Ułożyć warstwę owoców. Przykryć drugą częścią ciasta, tak aby biszkopt był teraz na części z bezą (warstwy mają być ułożone na przemian). Zdjąć papier. Całość posmarować musem, następnie śmietaną i przykryć owocami. Położyć 3 część ciasta, zdjąć papier. Ponownie posmarować musem, wierzch i boki ciasta posmarować śmietaną. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch udekorować owocami i listkami mięty.
Ależ to pysznie wygląda. Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń