Ciasto biszkoptowo-bezowe z owocami

To ciasto to zmodyfikowana wersja ciasta, które dawno temu znalazłam w jednej z kulinarnych gazet. Przerobiłam je na ciasto 3-warstwowe, układając warstwy jak szachownicę, dzięki czemu osiągnęłam węższe ale wyższe ciasto przekładane owocami, musem rabarbarowym i śmietaną. Wyszedł pyszny, letni deser


ciasto, biszkopt, beza, owoce, truskawki, deser, bernika, kulinarny pamietnik


Ciasto biszkoptowo-bezowe z owocami

biszkopt:
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
beza:
  • 4 białka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dodatki:
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%,
  • truskawki 
  • listki mięty
mus rabarbarowy:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru


Biszkopt: Jajka ubić jajka, żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Beza: Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo wsypywać cukier. Na koniec dodać szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.  
Płaską blachę do pieczenia posmarować w kilku punktach tłuszczem, by papier się nie ślizgał po blasze.w trakcie wykładania ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Dwiema łyżkami (jedną nabierać a drugą zgarnąć nadmiar ciasta) ułożyć wzdłuż blachy na całej długości pas ciasta szerokości kilku centymetrów i DŁUGOŚCI PÓŁMISKA (na który będzie przełożone gotowe ciasto). Obok bezpośrednio położyć przylegającą warstwę bezy. To nie musi być idealnie równe i pod linijkę. 
Ja zrobiłam 3 warstwy biszkoptu i 3 warstwy bezy.



Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 i piec ok. 15 minut. Wyjąć, ostudzić.

Gdy ciasto przebywa w piecu, przygotować mus rabarbarowy. 
Rabarbar obrać z włókien, pokroić na kawałki, razem z cukrem włożyć do garnuszka, wlać 100 ml wody i dusić na małym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie. Można w trakcie podlać wodą jeśli byłby za gęsty. Śmietanę ubić na sztywno. Truskawki pokroić na plasterki. 
Ostudzone ciasto przeciąć (razem z papierem) wzdłuż nożyczkami na 3 równe części - pasy. 
Pierwszą część położyć na półmisku papierem do góry i go delikatnie zdjąć. Cienko posmarować musem rabarbarowym, następnie nanieść warstwę bitej śmietany. Ułożyć warstwę owoców. Przykryć drugą częścią ciasta, tak aby biszkopt był teraz na części z bezą (warstwy mają być ułożone na przemian). Zdjąć papier. Całość posmarować musem, następnie śmietaną i przykryć owocami. Położyć 3 część ciasta, zdjąć papier. Ponownie posmarować musem, wierzch i boki ciasta posmarować śmietaną. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch udekorować owocami i listkami mięty. 

ciasto, biszkopt, beza, owoce, truskawki, deser, bernika, kulinarny pamietnik
      
ciasto, biszkopt, beza, owoce, truskawki, deser, bernika, kulinarny pamietnik

ciasto, biszkopt, beza, owoce, truskawki, deser, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Ależ to pysznie wygląda. Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger