Kąski z kurczaka czyli nuggetsy inaczej
Dzisiaj przepis na nuggetsy kurczaka, ale inaczej bo w panierce z mąki ziemniaczanej. Po usmażeniu w głębokim tłuszczu daje ona fajny efekt chrupkości. Takie kawałki kurczaka są idealne na obiad dla dzieci albo jako dodatek do tortilli, naleśników, placków, czy po prostu przekąska do piwa na imprezie. Polecam.
Kąski z kurczaka czyli nuggetsy inaczej
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- mąka ziemniaczana
- olej do smażenia
Mięso pokroić na kawałki np w paski. Do miski wlać mleko, wbić jajko, dodać mąkę pszenną oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zmiksować (wymieszać). Przyprawy możecie zmienić wg własnych upodobań. Mięso włożyć do zalewy. Odstawić na 30-60 min. Na patelni rozgrzać olej, najlepiej tyle, żeby mięso smażyło się prawie w nim zanurzone.
Do miski lub na głęboki talerz wysypać mąkę ziemniaczaną. Kawałki kurczaka wyjmować po kolei z zalewy, wkładać do mąki ziemniaczanej, dokładnie w niej opanierować mięso, a następnie wkładać do gorącego oleju. Smażyć kilka minut, aż mięso się przyrumieni i będzie miało chrupiąca panierkę. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz