Kubdari - gruziński placek z mięsem

Kubdari to gruziński placek drożdżowy, nadziewany farszem mięsnym i smażony na patelni. Placek podobny jest do chaczapuri tylko zamiast serów jest nadzienie mięsne, najczęściej jagnięcina i wieprzowina, do tego gruzińskie przyprawy i cebulę. Danie jest proste, aromatyczne i bardzo syte. Zdecydowanie nie na upały. Przepis z przepisy.pl 

kubdari, palcek, mieso mielone, drozdze, obiad, wiperzowina, gruzja, bernika, kulinarny pamietnik


Kubdari  gruziński placek z mięsem

ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 7 g suszonych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • masło
nadzienie:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki lub kolendra
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kozieradki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli (lub mniej)


Przygotować ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże, sól. cukier, wlać jogurt i wymieszać wszystko ze sobą najlepiej za pomocą miksera z hakiem do ciast. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić  na godzinę do wyrośnięcia.



Mielone mięso włożyć do miski. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, natkę lub kolendrę posiekać. Dodać wszystko do mięsa razem z przyprawami i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lub lekko omączony blat. Podzielić na 4 części.



Każdą część rozwałkować na płaski placek. Na środek placka nałożyć 1/4 nadzienia, zawinąć brzegi ciasta do środka tak, aby farsz był zakryty, a następnie rozwałkować ciasto z nadzieniem, aby nabrało okrągłego kształtu albo prawie okrągłego. To samo zrobić z pozostałymi częściami ciasta. Placki przykryć ściereczką na czas smażenia.  


Na rozgrzaną, suchą patelnię (bez tłuszczu) włożyć placek i smażyć a średnim ogniu do zrumienienia spodu. Przewrócić na drugą stronę, na wierzch rozsmarować plaster masła. Masło ma spłyną pod placek. Smażyć z drugiej strony aż się zrumieni. Całość trwa kilka minut. 
Mięso w środku placka musi mieć czas się ugotować. Przed smażeniem kolejnego placka wytrzeć patelnię do sucha. Placki podawać gorące, można z sosem np czosnkowym, jogurtowym.


kubdari, palcek, mieso mielone, drozdze, obiad, wiperzowina, gruzja, bernika, kulinarny pamietnik


kubdari, palcek, mieso mielone, drozdze, obiad, wiperzowina, gruzja, bernika, kulinarny pamietnik

5 komentarzy:

  1. Dziwię się, że ten placek to gruziński przepis, bo smak iście polski. Ja osobiście bardzo lubię go przygotowywać i jeść :D Moim sposobem jest podpieczenie go na grillu gazowym, wtedy jest bardziej grupki z zewnątrz i nie rozwala się w trakcie gryzienia. Próbowałaś w ten sposób go przygotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę jak się przepisy powielają podobne rzeczy w prawie sąsiednich krajach. Nie, na grillu nie robiłam, ale chętnie spróbuję.

      Usuń
  2. Pyszny i aromatyczny placek :) Muszę zrobić przy okazji.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger