Kubdari - gruziński placek z mięsem
Kubdari to gruziński placek drożdżowy, nadziewany farszem mięsnym i smażony na patelni. Placek podobny jest do chaczapuri tylko zamiast serów jest nadzienie mięsne, najczęściej jagnięcina i wieprzowina, do tego gruzińskie przyprawy i cebulę. Danie jest proste, aromatyczne i bardzo syte. Zdecydowanie nie na upały. Przepis z przepisy.pl
Kubdari gruziński placek z mięsem
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 7 g suszonych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- masło
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeża natka pietruszki lub kolendra
- ½ łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki kozieradki
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli (lub mniej)
Przygotować ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże, sól. cukier, wlać jogurt i wymieszać wszystko ze sobą najlepiej za pomocą miksera z hakiem do ciast. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Mielone mięso włożyć do miski. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, natkę lub kolendrę posiekać. Dodać wszystko do mięsa razem z przyprawami i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lub lekko omączony blat. Podzielić na 4 części.
Każdą część rozwałkować na płaski placek. Na środek placka nałożyć 1/4 nadzienia, zawinąć brzegi ciasta do środka tak, aby farsz był zakryty, a następnie rozwałkować ciasto z nadzieniem, aby nabrało okrągłego kształtu albo prawie okrągłego. To samo zrobić z pozostałymi częściami ciasta. Placki przykryć ściereczką na czas smażenia.
Każdą część rozwałkować na płaski placek. Na środek placka nałożyć 1/4 nadzienia, zawinąć brzegi ciasta do środka tak, aby farsz był zakryty, a następnie rozwałkować ciasto z nadzieniem, aby nabrało okrągłego kształtu albo prawie okrągłego. To samo zrobić z pozostałymi częściami ciasta. Placki przykryć ściereczką na czas smażenia.
Na rozgrzaną, suchą patelnię (bez tłuszczu) włożyć placek i smażyć a średnim ogniu do zrumienienia spodu. Przewrócić na drugą stronę, na wierzch rozsmarować plaster masła. Masło ma spłyną pod placek. Smażyć z drugiej strony aż się zrumieni. Całość trwa kilka minut.
Mięso w środku placka musi mieć czas się ugotować. Przed smażeniem kolejnego placka wytrzeć patelnię do sucha. Placki podawać gorące, można z sosem np czosnkowym, jogurtowym.
Mięso w środku placka musi mieć czas się ugotować. Przed smażeniem kolejnego placka wytrzeć patelnię do sucha. Placki podawać gorące, można z sosem np czosnkowym, jogurtowym.
Dziwię się, że ten placek to gruziński przepis, bo smak iście polski. Ja osobiście bardzo lubię go przygotowywać i jeść :D Moim sposobem jest podpieczenie go na grillu gazowym, wtedy jest bardziej grupki z zewnątrz i nie rozwala się w trakcie gryzienia. Próbowałaś w ten sposób go przygotować?
OdpowiedzUsuńNo proszę jak się przepisy powielają podobne rzeczy w prawie sąsiednich krajach. Nie, na grillu nie robiłam, ale chętnie spróbuję.
UsuńPyszny i aromatyczny placek :) Muszę zrobić przy okazji.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo to pyszny obiad.
UsuńPrzepyszne! Idealny przepis:)
OdpowiedzUsuń