Pleśniak z rabarbarem
Jedno z ulubionych polskich ciast, w tym moje, zwane pleśniak lub skubaniec Tym razem w wersji z rabarbarem. Proste, szybkie i pyszne. Kruche ciasto z owocami, piana z białek, lekko słodkie, lekko kwaśne. Jeśli nie wyjdzie wam wysoka piana, nie przejmujcie się, ciasto i tak będzie pyszne. Polecam przygotować dopóki rabarbar jeszcze jest.
Pleśniak z rabarbarem
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 250 g masła zimnego
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 łodyg rabarbaru
- dżem owocowy np truskawkowy lub powidła
- cukier puder do posypania
Oddzielić żółtka od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, kwaśną śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kule, którą podzielić na 2 równe części. Obie części owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Rabarbar obrać z włókien, pokroić na kawałeczki. Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo wsypać cukier, dzięki temu powstania piękna, szklista piana.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 24x25). Jednym kawałkiem ciasta wyjętym z lodówki wyłożyć dno formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10 minut. Podpieczone ciasto wyjąć, posmarować dżemem lub powidłami, na wierzch wyłożyć pokrojony rabarbar, całość przykryć ubitą pianą z cukrem. Na pianę zetrzeć na tarce na grubych oczkach drugą część ciasta z lodówki. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 45 minut w do 180°C w opcji góra-dół. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz