Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem
O przygotowanie szparagów w cieście francuskim od dawna prosiła mnie córka, bo jadła gdzieś i były wyśmienite. Więc w końcu uległam i przygotowałam. Nie wiem czy były tak wyśmienite jak tamte, ale przekąska zniknęła w trakcie jednej kolacji, więc zapewne smakowało. Samo przygotowanie szparagów w ten sposób jest proste, wystarczy dodać ser i szynkę o wyrazistym smaku, a powstanie coś pysznego.
Szparagi w cieście francuskim z szynka i serem
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek zielonych szparagów
- plastry szynki suszonej wędzonej typu parmeńska lub szwarcwaldzka
- plastry sera żółtego
- czarnuszka
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- jajko do posmarowania
Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Skropić łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem, wymieszać.
Arkusz ciasta francuskiego pociąć nożem na 10 części (lub mniej w zależności jak duże przekąski chcecie i ile szparagów będziecie wkładać do środka).
Na każdym kwadracie ciasta francuskiego ułożyć po plasterku szynki, na to położyć na skos 2-3 szt szparagów, przykryć plasterkiem sera.
Przeciwległe brzegi ciasta zlepić na środku sera, owijając szparagi i tworząc coś na wzór koperty.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.
Przeciwległe brzegi ciasta zlepić na środku sera, owijając szparagi i tworząc coś na wzór koperty.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.
Uwielbiam ten sposób na szparagi :) to jeden z moich ulubionych przepisów.
OdpowiedzUsuńHaha nasz ostatnio tez. Już kilka razy powtarzałam.
UsuńJa też często w sezonie robię taką przekąskę bo jest prosta i szybka. Tylko u ciebie piękniej wygląda. Pozdrawiam Ania.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Pozdrawiam.
Usuń