Chleb na zakwasie z maślanką
Odkąd mam w domu zakwas żytni staram się co weekend piec jakiś prosty chleb. A że mam thermomix to ułatwiam sobie sprawę jeśli chodzi o wyrabiane ciasta, bo akurat on bardzo dobrze wyrabia, więc znalazłam w sieci przepis na ten chleb z thermomixa, który wykorzystałam, ale wam podaje go w formie do tradycyjnego wyrabiania. To chleb na zakwasie żytnim i na maślance. Polecam, robiłam już dwa razy.
Chleb na zakwasie z maślanką
- 250 g aktywnego zakwasu żytniego
- 130 g mąki żytniej typ 720
- 380 g mąki pszennej
- 250 g maślanki
- 30 g wody
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta pieprzu
- 15 g soli
Do misy miksera wlać maślankę (ma mieć temp pokojowa), ciepłą wodę, miód, wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto mikserem najlepiej za pomocą końcówki haka. Opcjonalnie wyrobić rękoma na stolnicy, delikatnie podsypując sobie jeszcze mąką, z tym że ciasto mocno się klei i może to być utrudnione, bo taką też konsystencję ciasta zostawia się do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30 min, w misce w której było wyrabiane. Ja dałam do piekarnika, który wcześniej nagrzałam do 35 stopni, a następnie po włożeniu ciasta piekarnik wyłączyłam.
Po upływie 30 min ponownie wyrobić ciasto przez 1 minutę mikserem lub wyjąć na omączony blat i zagniatać ciasto przez minutę. Formę do pieczenia (u mnie keksówka o długości 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno posypać mąką i włożyć ciasto do formy. Wyrównać wierzch, przykryć i zostawić na kilka godzin. U mnie chleb wyrastał przez 6h.
Następnie rozgrzać piekarnik, na tyle ile możemy, czyli ok 220-240 stopni. Chleb przed włożeniem do piekarnika posypać z wierzchu mąką. Piec chleb przez ok 10 minut w tej wysokiej temperaturze, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok 50 minut. Wyjąć z formy i papieru,
położyć na kratce do studzenia. Smacznego.
Bardzo podoba mi się ten chleb, na pewno wkrótce zrobię.
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest pyszny, Pozdrawiam serdecznie.
UsuńChleb jest przepyszny. Długo pozostaje świeży. Wszedł do moich ulubionych. Piekę co 3 dni od miesiąca
OdpowiedzUsuńWow, super, bardzo się cieszę. Pozdrawiam.
UsuńHej, przymierzam się aby upiec ten chleb, czy mąka pszenna może być typu 2000? 🤔
OdpowiedzUsuńMoże być. Chleb będzie cięższy i może potrzebować więcej czasu na wyrośnięcie.
UsuńNigdy ni próbowałam sama upiec chleba.
OdpowiedzUsuńSame pyszności na tym blogu, polecę koleżance.
OdpowiedzUsuń