Dutch baby wytrawny z łososiem
Proste i pyszne a jednocześnie wyjątkowe śniadanie to naleśnik dutch baby. Możecie go przygotować albo na słodko albo na wytrawnie. Dzisiaj wybór padł na śniadanie na wytrawnie, a składniki wybrała do niego córka, więc zjadła to co lubi. I nie mogło na nim zabraknąć tym razem wędzonego łososia. Polecam bawić się smakami szczególnie przy komponowaniu naleśników.
Dutch baby, czyli wytrawny naleśnik z łososiem
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól szczypta
- pieprz świeżo mielony szczypta
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki oregano
- pasta z ciecierzycy z cebulką np Wawrzyniec lub pesto (w zależności kto co lubi)
- mini kulki sera mozzarella
- pomidorki koktajlowe
- plasterki łososia wędzonego
- jajko
- awokado
- natka pietruszki
- olej smakowy np Kujawski
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Żeliwną patelnię włożyć od razu do piekarnika, aby się tam rozgrzała.
W misce wymieszać mąkę, sól i pieprz. W osobnej misce wymieszać jajka i mleko, zioła. Składniki suche dodać do mokrych i dokładnie wymieszać. Ja zrobiłam to mikserem.
Rozgrzaną patelnię wyjąć z piekarnika, położyć masło, poczekać aż się rozpuści dokładnie smarując nim zarówno dno, jak i boki patelni. Następnie wlać na patelnię ciasto i włożyć ponownie do piekarnika. Naleśnik piec ok. 20 minut, aż nabierze złotego koloru, a jego boki urosną.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika, poczekać aż boki lekko opadną, następnie dno posmarować pastą z ciecierzycy lub pesto, ułożyć kulki mozzarelli, wbić jajko i ponownie włożyć naleśnik do piekarnika. Piec około 15 minut, aż białka się zetną a jajko będą ugotowane do pożądanej konsystencji. Gotowy naleśnik wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć kawałki łososia, połówki pomidorów koktajlowych, plasterki awokado. Całość posypać posiekaną natką. Podawać natychmiast, dopóki jest ciepły.
Takie przepisu właśnie szukałam.
OdpowiedzUsuń