Jagodzianki z kruszoną
Co teraz smakuje najlepiej pod słońcem? Oczywiście, że jagodzianki, więc jeśli macie akurat świeże jagody albo borówki (jak u mnie) to możecie przygotować proste i pyszne drożdżówki dla swojej rodziny. Te bułeczki to mój pierwszy taki wypiek, ale z przepisu Justyny wychodzą idealne. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, formuje, nie klei do rąk, pięknie poddaje i bardzo łatwo jest ulepić z niego drożdżówki. Zresztą wszystko co robi ta młoda, ale niezwykle zdolna dziewczyna jest warte polecenia. Tak więc ja wypróbowałam jej przepis i przygotowałam “borówianki”. Zajadał się nimi nawet maluch, który nie jada drożdżówek z owocami, a te zjadł. I nie przejmujcie się jak bułeczki w trakcie pieczenia trochę popękają, to tylko dodaje im uroku. Polecam.
Jagodzianki z kruszonką
ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 400 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- szczypta soli
- 4 żółtka
- 70 g cukru
- 70 g kwaśnej śmietany 18%
- 70 g miękkiego masła
- 500 g świeżych jagód (borówek)
- 70 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 60 g zimnego masła
- 60 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Ciasto: Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, 50 ml letniego mleka, 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Rozczyn drożdżowy odstawić na bok na 20 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki i cukru wsypać do miski, wlać mleko, dodać szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić mikserem z hakiem do uzyskania elastycznego i lepkiego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło.
Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. U mnie 2h, ale można i na całą noc (8-12 h).
Nadzienie: Jagody przemyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.
Ciasto wyjąć z miski, położyć na omączony blat, podzielić na 12 równych części.
Każdą część rozwałkować na placuszek, nałożyć 2 spore łyżki jagód (lub więcej!) i zlepić dokładnie.
Uformować podłużną bułkę, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić odstępy bo drożdżówki urosną. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do napuszenia.
Uformować podłużną bułkę, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić odstępy bo drożdżówki urosną. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do napuszenia.
Kruszonka: Składniki rozetrzeć palcami do uzyskania sypkiej kruszonki, schować do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Jagodzianki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w przez 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią.
Upieczone bułeczki wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego.
Wyglądają przepysznie. Jak z najlepszej cukierni :). Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńIdealne jagodzianki, takiego przepisu potrzebowałam. :) Dziękuję
OdpowiedzUsuń