Paluchy z ciasta francuskiego

Prosta i pyszna przekąska na imprezę, do wykonania całkowicie samodzielnie w domu w ciągu kilku minut. A to jak będą smakować zależy od was, co macie do środka, jakich przypraw użyjecie, czym je posypiecie. Takie paluchy z gotowego ciasta francuskiego są idealne na grill czy letnie przyjęcie albo możecie zabrać ze sobą, gdy wybieracie się w gości jako niespodziankę. Polecam. 

paluchy, ciasto francuskie, przekaska, ser, parmezan,bernika, kulinarny pamietnik


Paluchy z ciasta francuskiego
  • 1 szt. ciasta francuskiego (gotowe)
  • starty parmezan lub grana padano
  • czosnek suszony
  • oregano suszone
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka


Piekarnik rozgrzać do 200 st. 
Gotowe ciasto francuskie rozwinąć na papierze, w które było zawinięte, ułożyć na blasze do pieczenia. 
Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować nim cały arkusz ciasta. Całość posypać suszonym oregano, czosnkiem i startym na drobnych oczkach serem. Następnie ostrym nożem podzielić na paski o szerokości dwóch centymetrów. Każdy pasek zwinąć w spiralę, posmarować jajkiem z mlekiem lub wodą i posypać jeszcze wierzch przyprawami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut do zrumienienia.

paluchy, ciasto francuskie, przekaska, ser, parmezan,bernika, kulinarny pamietnik

paluchy, ciasto francuskie, przekaska, ser, parmezan,bernika, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

  1. Jakoś do tej pory nie pomyślałam żeby zrobić takie paluchy a często mam ciasto w lodówce. Zrobię koniecznie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger