Paluchy z ciasta francuskiego
Prosta i pyszna przekąska na imprezę, do wykonania całkowicie samodzielnie w domu w ciągu kilku minut. A to jak będą smakować zależy od was, co macie do środka, jakich przypraw użyjecie, czym je posypiecie. Takie paluchy z gotowego ciasta francuskiego są idealne na grill czy letnie przyjęcie albo możecie zabrać ze sobą, gdy wybieracie się w gości jako niespodziankę. Polecam.
Paluchy z ciasta francuskiego
- 1 szt. ciasta francuskiego (gotowe)
- starty parmezan lub grana padano
- czosnek suszony
- oregano suszone
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Piekarnik rozgrzać do 200 st.
Gotowe ciasto francuskie rozwinąć na papierze, w które było zawinięte, ułożyć na blasze do pieczenia.
Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować nim cały arkusz ciasta. Całość posypać suszonym oregano, czosnkiem i startym na drobnych oczkach serem. Następnie ostrym nożem podzielić na paski o szerokości dwóch centymetrów. Każdy pasek zwinąć w spiralę, posmarować jajkiem z mlekiem lub wodą i posypać jeszcze wierzch przyprawami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut do zrumienienia.
Jakoś do tej pory nie pomyślałam żeby zrobić takie paluchy a często mam ciasto w lodówce. Zrobię koniecznie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń