Risotto serowe i brokułem
Dawno nie robiłam risotto i to był duży błąd, bo gdy ostatnio postanowiłam je zrobić z dodatkiem 3 serów to obiad, który miał być na następny dzień zniknął zaraz po przygotowaniu jeszcze wieczorem. Cała duża patelnia. Dlatego musiałam zrobić dokładkę, ale rodzina w domu stwierdziła że to risotto było wyjątkowo pyszne, a serowy sos dzięki gorgonzoli idealny w smaku. Polecam czasami zamiast masła zaostrzyć smak ryżu właśnie serem o wyrazistym smaku.
Risotto serowe z brokułem
- 300 g ryżu arborio do risotto
- 1 cebula lub 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 150 ml białego wina
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 150 ml śmietanki kremówki
- 50 g sera gorgonzola
- 50 g sera niebieskiego pleśniowego
- 50 g tartego parmezanu
- 1 niewielki brokuł
- sól
- pieprz świeżo mielony
- natka pietruszki
Cebulę lub szalotkę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do cebuli dodać suchy ryż, wymieszać. Wlać wino do ryżu. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie wino.
Brokuła pokroić na niewielkie różyczki, kawałki.
Do ryżu wlać szklankę bulionu, wymieszać. Dodać brokuły. Przykryć i dusić aż ryż wchłonie płyn, wtedy wlać kolejną szklankę bulionu. Czynność powtarzać, aż cały bulion zostanie dodany, a brokuł i ryż się ugotuje.
Gdy ryż będzie już aldente - odpowiednio ugotowany, wlać śmietankę kremówkę, dodać pokrojony na kawałki ser gorgonzola i pleśniowy oraz starty na tarce parmezan. Wszystko mieszać, aż sery się roztopią i powstanie jednolita kremowa konsystencja. Przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na talerzu porcje risotto posypać jeszcze świeżo startym parmezanem i posiekaną natką.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Pozdrawiam.
UsuńTakie mocno serowe risotto to coś dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńSuper, moj mąż tez bardzo lubi ser w tym risotto. Pozdrawiam.
Usuń