Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowo-orzechowym
Znudziło się wam już tradycyjne spaghetti z mięsem? Jeśli tak to polecam inną wersję, równie smaczną, równie łatwą do przygotowania, ale o zdecydowanie wyraźniejszym smaku. Jakiś czas temu odkryłam, że pomidory kochają masło orzechowe. Robiłam już kilka razy zupę pomidorową z masłem orzechowym, dlatego teraz postanowiłam wzbogacić zwykły sos pomidorowy o smak właśnie masła orzechowego. Do tego klopsiki gotowane w sosie, a nie smażone i wyszedł pyszny, oryginalny obiad. Polecam.
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowo-orzechowym
- makaron spaghetti (na 3-4 osoby)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1 puszka pomidorów krojonych
- oregano suszone ok 1-2 łyżeczek
- bazylia świeża lub suszona
- 2 łyżki masła orzechowego
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
- małe kulki mozzarelli
- parmezan grubo starty
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub woł-wp
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki bułki tartej
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i czosnek, zeszklić. Wlać passatę, zawartość puszki pomidorów, wymieszać, dodać do smaku szczyptę soli, świeżo mielony pieprz, oregano, bazylię (świeże listki drobno posiekać), wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem 5 minut. Na koniec do sosu dodać masło orzechowe i wszystko razem wymieszać.
Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól, pieprz, oregano, czerwoną paprykę. Cebulę i pokroić bardzo drobno i dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę. Całość dokładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki, które następnie włożyć do gorącego sosu i gotować na małym ogniu 10 minut, w trakcie przewracając, jeśli nie są przykryte sosem.
W międzyczasie ugotować al dente makaron. Gotowy makaron włożyć do sosu, wymieszać z klopsikami. Na talerz wyłożyć porcje makaronu z mięsem, posypać startym parmezanem, bazylią i dodać małe kulki mozzarelli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz