Tiramisu z truskawkami
Uwielbiamy tiramisu, uwielbiamy truskawki, dlatego połączyłam obie te rzeczy i zrobiłam tiramisu z truskawkami. Takie prawdziwe, włoskie bez śmietany, tylko na żółtkach i mascarpone. Zapraszam, bo jest pycha.
Tiramisu z truskawkami
- 500 g serka mascarpone
- 3 żółtka
- 130 g cukru
- 300 g biszkoptów lady fingers (podłużnych)
- szklanka mocnej kawy
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- amaretto lub rum opcjonalnie
- truskawki
Zaparzyć szklankę mocnej kawy i ostudzić. Do kawy można dodać 3 łyżki amaretto lub rumu. Wymieszać.
Jajka przed rozbiciem skorupek włożyć do zlewu i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. W mikserze utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę (kogel mogel). Następnie dodać mascarpone i delikatnie wymieszać.
Przygotować foremkę np 20 x 25 cm lub naczynie żaroodporne. Truskawki pokroić na plasterki. Kawę wlać do miseczki, połowę biszkoptów zanurzać na chwilę w kawie i układać na dnie formy. Przykryć 1/2 porcji kremu, na to ułożyć plasterki truskawek. Następnie położyć 2 warstwę biszkoptów namoczonych w kawie, przykryć resztą kremu i posypać kakao. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekorować truskawkami.
Mój ulubiony deser. Nie dodawałam nigdy truskawek
OdpowiedzUsuń