Zdrowa miska sałatki z twarogiem z solanki
Czy marynowaliście kiedyś twaróg w solance z sosem sojowym? Nie, to musicie to koniecznie wypróbować, bo taki ser po zmieszaniu z czosnkiem, jogurtem i dodatkami będzie świetną alternatywą dla tradycyjnej kanapki z pastą twarogową czy sałatki. Bo dzięki temu powstanie pyszna i zdrowa sałatka w postaci bowla. A to co dodacie do takiej kolacyjnej polskiej miski to już pozostawiam wam. Ja dałam to co miałam w lodówce, czyli kiszonki, domowy chleb i wędzonego łososia.
solanka:
- 250 g sera białego półtłustego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soli
- 1 litr wody
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- ogórki małosolne
- kiszone rzodkiewki
- łosoś MOWI
- pieprz świeżo mielony
- natka pietruszki
- domowy chleb z suszonymi pomidorami (przepis wkrótce)
Zagotować wodę z solą, odstawić do ostygnięcia. Do zimnej solanki dodać sos sojowy, wymieszać. Do litrowego słoika włożyć ser (najlepiej w całości), wlać zalewę, zakręcić i odstawić do lodówki na 24h. Następnie wodę odlać, ser wyjąć, położyć jeszcze na sitku, żeby ser się odsączył z solanki. Następnie ser przełożyć do miseczki, dodać do niego śmietanę i jogurt. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sera. Całość wymieszać lekko rozgniatając. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Cebulę czerwoną drobno pokroić, ogórki pokroić w kostkę, kiszone rzodkiewki w plasterki lub też w kostkę (ostatecznie mogą być w całości), łososia porwać na kawałki. Chleb pokroić na kromki.
Na talerzu lub misce na środku ułożyć porcje sera, a dookoła pozostałe składniki. Posypać świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Podawać jako sałatkę lub do zrobienia sobie samodzielnie kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz