Chleb na drożdżach z suszonymi pomidorami
Jeśli macie dość tradycyjnych zwykłych chlebów wypróbujcie przepis na chleb z suszonymi pomidorami. Jest co prawda drożdżowy, ale dzięki temu robi się go bardzo szybko. Przepis z książeczki od termomiksu, ale robiłam w tradycyjny sposób. Polecam, bo pachnie pomidorami suszonymi na słońcu i włoskimi ziołami.
Chleb na drożdżach z suszonymi pomidorami
- 40 g drożdży świeżych
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 1 łyżeczka soli
- 120 g suszonych pomidorów w oleju, minimum 6 sztuk
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g wody letniej wody
- opcjonalnie ziarenka sezam, czarnuszka
Suszone pomidory poszatkować wedle upodobania. Ja pokroiłam zbyt drobno i pomidory w trakcie mieszania ciasta się rozpadły ale smak w chlebie pozostałe.
Do naczynia wlać wodę, dodać drożdże i cukier, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie wsypać mąkę, sól, zioła i wymieszać mikserem lub hakiem do chleba. Konsystencja jest lekko płynna i taka być powinna. Dodać na koniec suszone pomidory i jeszcze raz wszystko wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie foremka o długości 35 cm. Wlać ciasto, wyrównać wierzch najlepiej łyżką zamoczoną w wodzie.
Wierzch posypać ziarenkami, u mnie czarnuszka i sezam. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Przed włożeniem do piekarnika wierzch posypać mąką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra dół) i włożyć chleb na około 35-40 min w zależności od piekarnika lub do tzw suchego patyka. Chleb wyjąć z piekarnika, poczekać aż trochę ostygnie,
następnie zdjąć blaszkę i wystudzić na kratce. Smacznego!
Wierzch posypać ziarenkami, u mnie czarnuszka i sezam. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Przed włożeniem do piekarnika wierzch posypać mąką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra dół) i włożyć chleb na około 35-40 min w zależności od piekarnika lub do tzw suchego patyka. Chleb wyjąć z piekarnika, poczekać aż trochę ostygnie,
następnie zdjąć blaszkę i wystudzić na kratce. Smacznego!
Trochę zmodyfikowałam przepis, ale chleb wyszedł super. Przede wszystkim dodałam suche drożdże zamiast świeżych, no i... Piekłam bez foremki (niedawno się wprowadziłam, jeszcze się nie dorobiłam keksówki). Posypałam blachę mąką i postępowałam tak, jak w przypadku przepisu na portugalski chleb. Wyrósł, pięknie się upiekł. Już zjedzony, więc będę piekła kolejny. Pozdrawiam ciepło ;D
OdpowiedzUsuń