Czekoladowe ciasto z cukinią
Pierwszy raz ciasto czekoladowe z cukinii robiłam w 2011 r, gdy zobaczyłam je w programie Nigelli Lawson. Od tego czasu robię regularnie, bo jest pyszne, mocno czekoladowe, wilgotne i proste w przygotowaniu. Sięgam po różne wersje tego ciasta i różne przepisy z internetu, tym razem skorzystałam ze strony I love bake. Polecam tę przepisy, bo wypieki z nich wychodzą naprawdę udane.
Czekoladowe ciasto z cukinią
- 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki startej cukinii
- szczypta soli
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g gorzkiej czekolady
Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii, następnie stopniowo wlewać olej cały czas miksując na średnich obrotach. Dodać startą cukinię i ponownie całość wymieszać. Mąkę przesiać razem z kakao, sodą, solą i proszkiem do pieczenia, dodać wszystko do ciasta i wymieszać dużą łyżką do połączenia się składników. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę.
Keksówkę o wymiarach około 12×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do wystudzenia.
Polewa. Kremówkę podgrzać i dodać kawałki czekolady, wymieszać aż się rozpuści i posmarować nią ciasto.
Wygląda super ❤ ciekawe, czy wyszłoby z mąką pełnoziarnistą...
OdpowiedzUsuńDziękuję, pewnie by wyszło ale byłoby bardziej twarde, zwarte. Nie tak delikatne i puszyste.
UsuńWiele razy widziałam przepisy na ciasto z cukinią, ale do tej pory się nie odważyłam na ich wypróbowanie. To ciacho wygląda bombowo więc chętnie zrobię. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam warto. Jest pyszne.
UsuńPiekłam te ciasto bardzo smaczne wilgotne rozpływa się w ustach.Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam.
UsuńWygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuń