Kokosanki
W ramach naszej diety związanej z problemami z tarczycą i insulinopornością, w której wykluczony został cukier, czasami przychodzi ochota na coś słodkiego. Wiadomo, każdy ma takie dni, że coś by słodkiego zjadł. Dlatego wśród przepisów od naszej dietetyk znalazł się przepis na kokosanki bez cukru, który koniecznie trzeba było wypróbować. Oczywiście wy jeśli tylko cukier jest normalnie obecny w waszej diecie możecie je przygotować używając po prostu cukru zamiast erytrolu.
Poniższe proporcje są na 10 sztuk kokosanek.
Kokosanki
- 2 białka jajka
- 100 g wiórek kokosowych
- 3-4 łyżki erytrolu (lub 2 łyżki cukru)
- szczypta soli
Białka jajek ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać erytrol (cukier), łyżka po łyżce aż kryształki się rozpuszczą w białku. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wszystko wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę kokosową wykładać na blachę łyżką formując kulki/stożki lub małe ciasteczka. Piec 18-20 min do przyrumienia się ciastek.
fajne te kokosanki
OdpowiedzUsuńDziękuje. Buziaki.
Usuń