Limonkowe babeczki z galaretek

Do czego można wykorzystać zalegające w szafie galaretki? A np do zrobienia nietypowych babeczek. To będzie idealny letni, orzeźwiający deser i do tego pięknie się prezentujący. Spód jest zrobiony z orzechów, ale oczywiście możecie użyć gotowych ciastek. jeśli nie chcecie się bawić w robienie orzechowych ciastek. Oczywiście takie babeczki możecie zrobić z każdego rodzaju galaretki, w zależności jakie macie: truskawkowe, malinowe, cytrynowe itp. Do woli. Dodajcie tylko do ozdoby pasujące do nich owoce.  Polecam.


limonka, galaretka, deser, orzechy, smietana, dzieci, bernika, owoce, babeczki, babeczka, kulinarny pamietnik,

Limonkowe babeczki z galaretek

spód:
  • 180 g orzechów laskowych
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki  ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
babeczki:
  • 1 galaretka w zielonym kolorze np agrestowa, limonkowa ok 70 g
  • 150 ml gorącej wody
  • 225 ml śmietanki kremówki 30-36%
krem:
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z limonki



Masło roztopić w garnuszku i ostudzić. Posiekać lub zmielić drobno orzechy laskowe. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać jajko z masłem, do mokrych dodać suche składniki i orzechy, wszystko razem dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Wilgotnymi dłońmi z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 8 cm. Kulki rozleją się na blaszce w czasie pieczenia, dlatego musi być odstęp żeby się nie dotykały. Piec ok 10 minut aż się zrumienią. Zdjąć z formy i ostudzić. 

Galaretkę zalać gorącą wodę, wymieszać. W międzyczasie podgrzać kremówkę. Galaretkę rozpuszczoną w wodzie wlać do kremówki i wymieszać. Masę wlać do foremek na babeczki, najlepiej silikonowych. Powinno powstać 6-7 sztuk. Odstawić na noc do lodówki.

Galaretki następnego dnia włożyć każdą na 3 sekundy do gorącej wody, żeby łatwo nam wyszła z foremki. Ułożyć na upieczonym ciastku lub gotowym ciastku, dopasowanym wielkościowo do babeczki. I tak przygotować wszystkie pozostałe.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i sok z limonki, wymieszać. Za pomocą szprycy udekorować wierzch babeczek. Ozdobić ziołami np miętą i plasterkami limonki lub innymi zielonymi owocami.

limonka, galaretka, deser, orzechy, smietana, dzieci, bernika, owoce, babeczki, babeczka, kulinarny pamietnik,

limonka, galaretka, deser, orzechy, smietana, dzieci, bernika, owoce, babeczki, babeczka, kulinarny pamietnik,

limonka, galaretka, deser, orzechy, smietana, dzieci, bernika, owoce, babeczki, babeczka, kulinarny pamietnik,

2 komentarze:

  1. Cudownie wygląda ten deser. Babeczki są bajeczne. Wow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Zapraszam do zaglądania na stale. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger