Limonkowe babeczki z galaretek
Do czego można wykorzystać zalegające w szafie galaretki? A np do zrobienia nietypowych babeczek. To będzie idealny letni, orzeźwiający deser i do tego pięknie się prezentujący. Spód jest zrobiony z orzechów, ale oczywiście możecie użyć gotowych ciastek. jeśli nie chcecie się bawić w robienie orzechowych ciastek. Oczywiście takie babeczki możecie zrobić z każdego rodzaju galaretki, w zależności jakie macie: truskawkowe, malinowe, cytrynowe itp. Do woli. Dodajcie tylko do ozdoby pasujące do nich owoce. Polecam.
Limonkowe babeczki z galaretek
spód:
- 180 g orzechów laskowych
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 galaretka w zielonym kolorze np agrestowa, limonkowa ok 70 g
- 150 ml gorącej wody
- 225 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 150 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z limonki
Masło roztopić w garnuszku i ostudzić. Posiekać lub zmielić drobno orzechy laskowe. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać jajko z masłem, do mokrych dodać suche składniki i orzechy, wszystko razem dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Wilgotnymi dłońmi z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 8 cm. Kulki rozleją się na blaszce w czasie pieczenia, dlatego musi być odstęp żeby się nie dotykały. Piec ok 10 minut aż się zrumienią. Zdjąć z formy i ostudzić.
Galaretkę zalać gorącą wodę, wymieszać. W międzyczasie podgrzać kremówkę. Galaretkę rozpuszczoną w wodzie wlać do kremówki i wymieszać. Masę wlać do foremek na babeczki, najlepiej silikonowych. Powinno powstać 6-7 sztuk. Odstawić na noc do lodówki.
Galaretki następnego dnia włożyć każdą na 3 sekundy do gorącej wody, żeby łatwo nam wyszła z foremki. Ułożyć na upieczonym ciastku lub gotowym ciastku, dopasowanym wielkościowo do babeczki. I tak przygotować wszystkie pozostałe.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i sok z limonki, wymieszać. Za pomocą szprycy udekorować wierzch babeczek. Ozdobić ziołami np miętą i plasterkami limonki lub innymi zielonymi owocami.
Cudownie wygląda ten deser. Babeczki są bajeczne. Wow.
OdpowiedzUsuńDziękuje. Zapraszam do zaglądania na stale. Pozdrawiam.
Usuń