Piersi z kurczaka a'la caprese
Pomysł na szybki, zdrowy i nienudny obiad z piersi kurczaka? Tak, dzisiaj taki na blogu. Piersi po włosku a'la caprese. Do tego upieczone w folii, czyli bardziej ugotowane, niesmażone i nieduszone. Przygotowany w ten sposób kurczak jest soczysty i bardzo smaczny. Z dodatkami typowo włoskimi jak pomidory, bazylia i mozzarella to tak jakbyście się przenieśli do włoskiej knajpki w słoneczny letni dzień. Ja podałam go z warzywami ale wy oczywiście możecie zrobić do tego ziemniaki, ryż, czy frytki.
Piersi z kurczaka a'la caprese
- niewielkie filety z kurczaka (2-3 szt. w zależności od osób)
- 1-2 mozzarelle
- 1-2 pomidory (mogą być koktajlowe lub cherry)
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- listki bazylii
- oliwa z oliwek
- dodatki np brokuły, kalafior
Piekarnik nagrzać do 180 st. Kurczaka lekko spłaszczyć, można trochę rozbić. Mozzarellę i pomidory pokroić na plastry. Piersi położyć na kawałku foli aluminiowej, posypać solą, pieprzem, czosnkiem, na wierzchu ułożyć plastry pomidora, listki bazylii i mozzarelli. Posypać ziołami prowansalskimi. Zawinąć folię tak by kurczak z dodatkami był w niej schowany. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Warzywa np różyczki brokuła, kalafiora włożyć pomiędzy folie z piersiami, posypać solą, pieprzem, ziołami i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 30 min.
Zajrzałam tutaj przypadkiem i znalazłam fajny, szybki, zdrowy obiad. Chętnie wypróbuje Aneta
OdpowiedzUsuńCiesze się i proszę wpadać częściej. Pozdrawiam.
Usuń