Wianuszek z ciasta francuskiego z pesto z botwinki z gorgonzola
Macie w lodówce ciasto francuskie i nie wiecie co z nim zrobić? Podaje wam przepis na nietypową imprezową przekąskę czy też szybką kolację. To kolorowy wianuszek z ciekawym nadzieniem który możecie nadziać tradycyjnym pesto z bazylii, ze szpinaku, tapenadą czy pastą pomidorową. Tym razem trafiło do niego pesto z botwinki i gorgonzola. I wyszło z tego bardzo fajne połączenie. Zobaczcie.
Wianuszek z ciasta francuskiego z pesto z botwinki z gorgonzolą
- opakowanie ciasta francuskiego
- starty twardy ser (np parmezan)
- 1 pęczek liści botwinki
- 1 pęczek bazylii (2 garście liści)
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 opakowania sera feta (ok. 70 g)
- 40 g tartego parmezanu
- 4 łyżki orzeszków ziemnych bez soli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 50 g sera gorgonzola
- pieprz świeżo mielony
Pesto z botwinki: Orzechy uprażyć na suchej patelni. Botwinkę posiekać, czosnek pokroić w plasterki. Botwinkę, orzechy, liście bazylii, pokruszoną fetę, parmezan, czosnek, sok z cytryny, oliwę włożyć do wysokiego naczynia. Doprawić szczyptą soli i pieprzu i zmiksować na gładki sos. Płat ciasta rozłożyć na blacie na papierze do pieczenia, posmarować botwinkowym pesto. Na wierzchu ułożyć kawałki sera gorgonzola.
Następnie ciasto zwinąć szerszym bokiem, mocno i szczelne, jak roladę. Roladę przeciąć wzdłuż na dwa pasy, ale nie do samego końca, które następnie zaplatając ze sobą stworzy okrąg i się nie rozpadnie. Skleić końce. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać startym serem. Włożyć do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec 20-25 minut, aż się przyrumieni.
Pysznie wygląda. Chciałoby sie spróbować
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuję. Nigdy nie robiłam ale wiem że będzie smaczny
OdpowiedzUsuń