Wianuszek z ciasta francuskiego z pesto z botwinki z gorgonzola

Macie w lodówce ciasto francuskie i nie wiecie co z nim zrobić? Podaje wam przepis na nietypową imprezową przekąskę czy też szybką kolację. To kolorowy wianuszek z ciekawym nadzieniem który możecie nadziać tradycyjnym pesto z bazylii, ze szpinaku, tapenadą czy pastą pomidorową. Tym razem trafiło do niego pesto z botwinki i gorgonzola. I wyszło z tego bardzo fajne połączenie. Zobaczcie. 


pesto, botwina, ciasto francuskie, przekaska, bazylia, bernika, kulinarny pamietnik

Wianuszek z ciasta francuskiego z pesto z botwinki z gorgonzolą
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • starty twardy ser (np parmezan)
pesto botwinkowe:
  • 1 pęczek liści botwinki 
  • 1 pęczek bazylii (2 garście liści)
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 1/2 opakowania sera feta (ok. 70 g) 
  • 40 g tartego parmezanu
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych bez soli 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 50 g sera gorgonzola
  • pieprz świeżo mielony


Pesto z botwinki: Orzechy uprażyć na suchej patelni. Botwinkę posiekać, czosnek pokroić w plasterki. Botwinkę, orzechy, liście bazylii, pokruszoną fetę, parmezan, czosnek, sok z cytryny, oliwę włożyć do wysokiego naczynia. Doprawić szczyptą soli i pieprzu i zmiksować na gładki sos. Płat ciasta rozłożyć na blacie na papierze do pieczenia, posmarować botwinkowym pesto. Na wierzchu ułożyć kawałki sera gorgonzola.

Następnie ciasto zwinąć szerszym bokiem, mocno i szczelne, jak roladę. Roladę przeciąć wzdłuż na dwa pasy, ale nie do samego końca, które następnie zaplatając ze sobą stworzy okrąg i się nie rozpadnie. Skleić końce. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać startym serem. Włożyć do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec 20-25 minut, aż się przyrumieni.

pesto, botwina, ciasto francuskie, przekaska, bazylia, bernika, kulinarny pamietnik
  
pesto, botwina, ciasto francuskie, przekaska, bazylia, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. Chciałoby sie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie spróbuję. Nigdy nie robiłam ale wiem że będzie smaczny

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger