Bigos dietetyczny
Polska kuchnia nie należy do dietetycznych, więc kiedy nachodzi was ochota na zjedzenie np bigosu to polecam go zrobić w wersji zdecydowanie zdrowszej, bo dietetycznej z użyciem piersi kurczaka i kurczaka wędzonego. Nie dość, że zaspokoicie swoją ochotę to zrobicie to bez wyrzutów sumienia. Przepis na 2 małe porcje lub 1 większą.
Bigos dietetyczny
- 300 g kapusty kiszonej
- 150 g wędzonego fileta z kurczaka
- 150 g świeżego fileta z piersi kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4-6 pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 120 g przecieru pomidorowego (passaty)
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
- majeranek do smaku
- 1 ząbek czosnku
Grzyby umyć posiekać.
Kapustę odcedzić, posiekać, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Kapustę odcedzić, odstawić.
Świeżego kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Cebulę drobno posiekać. Wędzonego kurczaka również pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i kurczaka. Dodać pokrojonego wędzonego kurczaka i pieczarki. Chwilę razem podsmażyć. Dodać ugotowaną kapustę, przecier lub koncentrat pomidorowy, gotować razem pod przykryciem 15 minut. Na koniec doprawić do smaku jeszcze solą, pieprzem i majerankiem.
Prezentuje się naprawdę świetnie :)
OdpowiedzUsuńA dziękuje bardzo i pozdrawiam.
UsuńNa pewno przepyszny!
OdpowiedzUsuńoj tak tu się zgadzamy.
UsuńFajny wpis!
OdpowiedzUsuńRewelacja. Smakuje obłędnie😋
OdpowiedzUsuńświetny blog i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuń