Muffinkowa zapiekanka z białymi kiełbaskami
Ciasto na wytrawne muffinki może się sprawdzić idealnie do stworzenia zapiekanki, czy też jednej dużej muffinki, do środka której możecie włożyć to na co macie ochotę. Ja miałam w domu kiełbaski białe, pomidorki i mozzarellę i tego właśnie użyłam do stworzenia pysznego obiadu. Do tego samo przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie, więc nawet osoby o niewielkich kulinarnych umiejętnościach spokojnie sobie poradzą. Polecam.
Muffinkowa zapiekanka z białymi kiełbaskami
- 275 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 80 ml oleju
- 300 ml maślanki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soli
- oregano
- białe cienkie kiełbaski
- kilka pomidorów koktajlowych
- 1 kulka sera mozzarella
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej wymieszać składniki mokre. Do mokrych składników dodać suche, całość wymieszać łyżką. Kiełbaski podsmażyć na oleju żeby się przyrumieniły, zdjąć z patelni i odsączyć na papierze.
Pomidorki przekroić na pół. Okrągłą niewielką formę (np do tarty lub tortownicę) posmarować olejem, posypać mąką, po czym wlać ciasto. Pomiędzy włożyć kiełbaski, które należy wcisnąć głęboko w ciasto.
Na wierzchu ułożyć pomidorki, posypać oregano,
przykryć plasterkami pokrojonej mozzarelli lub posypać startym serem.
Wstawić do nagrzanego na 200 st piekarnika i piec 20 min.
Wyjąć i odstawić aż zapiekanka wystygnie. Wtedy pokroić na kawałki.
Wyjąć i odstawić aż zapiekanka wystygnie. Wtedy pokroić na kawałki.
Fantastyczny pomysł. Chętnie wypróbuje, bo mąż uwielbia białe kiełbaski.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam bo to bardzo fajne danie dla amatorów kiełbasek. Pozdrawiam.
Usuń