Mini torciki biszkoptowe bounty z kapustą kiszoną
Myślicie że zwariowałam?... Ciasto czekoladowe i kapusta kiszona? Nie zwariowałam i nie mylicie się, te torciki naprawdę zawierają w czekoladowym biszkopcie kapustę kiszoną i są mimo tego niewiarygodnego dodatku przepyszne. Ciasto jest bardzo wilgotne, słodkie i czekoladowe, dając efekt coś między brownie a biszkoptem. Oczywiście nie czuć w nim kapusty, myślę daje ona efekt dodatkowego nawilżenia tego ciasta, a może i poprawy smaku. W końcu czekolada lubi być łączona ze słonymi dodatkami.
Ja z gotowego ciasta wycięłam mini biszkopty, przełożyłam je słodką masą kokosową typu bounty i udekorowałam świeżymi owocami. Deserki wyglądają niesamowicie i tak samo naprawdę smakują. Źródło.
Mini torciki biszkoptowe bounty z kapustą kiszoną
ciasto:
- 170 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru (można mniej jeśli lubicie mniej słodkie ciasta)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka kiszonej kapusty (przepłukaniu, odciśniętej i drobno posiekanej)
- 2/3 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 250 g wiórek kokosowych
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 4 łyżki śmietany kremówki
- owoce dowolne w zależności od sezonu ( u mnie leśne)
- mięta lub melisa
W misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek, sodę i sól. Mikserem utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując. Następnie dodać suche składniki na zmianę z wodą. Na koniec dołożyć kapustę kiszoną, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub dno tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie tortownica 22 cm., ale może być większa np 24-25. Masę przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok 55 min. Ciasto pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, jeśli patyk wychodzi suchy ze środka ciasta to ciasto jest upieczone. Odstawić do ostudzenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki. Za pomocą małej foremki lub obręczy do wykrawania kółek wyciąć z ciasta okrągłe biszkopty.
Masa kokosowa: Mleko zagotować z cukrem. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło a masa nie przypaliła. Masę kokosową ostudzić. Porcje masy wyłożyć na połowę biszkoptowych kółek, tak by utworzyła dość wysoką warstwę na każdym biszkopcie. Następnie przykryć drugą częścią biszkoptów.
Czekoladę połamać, dodać śmietanę i całość roztopić na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą posmarować wierzch biszkoptów. Owoce i listkami mięty lub melisy ułożyć na wierzchu ciastek na polewie. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz