Papryka faszerowana mięsem mielonym wołowym z fetą i cukinią
Kilka dni temu robiłam faszerowane cukinie i został mi wydrążony miąższ z cukinii. Żeby go nie wyrzucać postanowiłam część dodać do farszu do papryki faszerowanej, do której tym razem nie dodałam ryżu. Zrobiłam nadzienie mięsne z dodatkiem fety, a która razem z przyprawami podkręciła smak farszu. Wyszedł pyszny obiad.
- 500 g mięsa mielonego wołowego (ale może być też woł-wp)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- posiekany miąższ z cukinii
- łyżeczka ostrej papryki czerwonej
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- ⅓ łyżeczki kuminu
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
- kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
- 1 łyżeczka tymianku
- 6 papryk czerwonych (ilość w zależności od wielkości papryki)
- feta bałkańska, grecka (albo taka co się nie rozpada przy krojeniu) ilość w uznania
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Sos pomidorowy
- łyżka oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów lub 300 ml passaty
- przyprawy: tymianek lub zioła prowansalskie
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojoną cebulę. Podsmażyć, następnie dodać albo puszkę pokrojonych pomidorów albo passate. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, ziołami. Wymieszać, sos zmiksować. Jeśli nie macie tyle czasu to kupcie tylko dobrej jakości passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem granulowanym i taki sos wlejcie do papryk.
Taka papryka jest niezwykle zdrowa i co najciekawsze możemy przepis modyfikować. Farsz może być zarówno jarski jak i z mięsem. Wszystko tak jak lubimy. Wyjątkowo dobrze smakuje z grilla ogrodowego. Skórka papryki jest dzięki temu delikatnie podpieczona i nabiera wyjątkowego aromatu.
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo interesujący
OdpowiedzUsuń