Ryż z kurczakiem i brokułem w sosie z gorgonzoli

Jak przygotować ekspresowy, pyszny obiad z zaledwie 3-4 dostępnych w lodówce składników? Dzisiejszy przepis jest tego przykładem, bo to wynik tego co znalazłam akurat w domu. Miałam pierś, brokuła którego kupiłam w sumie na zupę ale jakoś nie miałam na nią ochoty i gorgonzolę, która od dłuższego czasu leżała i się marnowała. Wszystko wylądowało na patelni razem ze śmietanką kremówką, która stała otwarta  już 2 dzień i z ryżem, bo makaronu poza spaghetti nie miałam. A on mi nie pasował kompletnie do tego dania. I tak powstał ekspresowy ryż z pysznym mięsno-warzywno-serowym sosem.


Ryż z kurczakiem i brokułem w sosie z gorgonzoli 

  • 1 brokuł świeży lub 400 g mrożonego 
  • 1 podwójna pierś z kurczaka ok 500 g
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 75-100 g sera gorgonzola
  • starty ser np parmezan lub grana padano albo polski bursztyn lub dziugas 
  • 1/2 łyżeczki tymianku lub kilka gałązek świeżego 
  • pieprz świeżo mielony 
  • sol do smaku
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżki oleju
  • 150-200 g ryżu


Brokuła jeśli świeży podzielić na różyczki  i najlepiej ugotować go na parze. Dzięki temu nie wchłonie dużo wody w trakcie gotowania. Jeśli nie możecie rak zrobić to poprostu ugotujcie go tak by nie był za miękki w osolonej wodzie. Mrożonego albo uparujcie albo ugotujcie. Gotowanego mocno odsączcie z wody. 

Ryż ugotować wg wskazań na opakowaniu. 

W międzyczasie kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowany. Cebule i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, poczekać aż się zeszli, dołożyć czosnek, podsmażyć go przez chwile, wtedy dodać kurczaka. Kiedy kurczak  się podsmażył z każdej strony zmniejszyć ogień i wlać śmietankę. Następnie pokruszyć gorgonzole, całość mieszać aż ser się roztopi i powstanie kremowy sos. Wtedy dodać brokuły, wymieszać, przykryć i dosłownie 2-3 minuty razem dusić. doprawić sos pieprzem i tymiankiem. Na koniec wsypać ryż i wszystko wymieszać. Gotowe danie posypać startym serem, najlepiej twardym o ostrym smaku. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger