Leczo z ajwarem
Jesienne leczo to najlepszy obiad. Prosty i pyszny obiad, który robi się zaledwie w pół godziny. Dużo warzyw, trochę kiełbaski, soczyste pomidory, przyprawy. Niby nic a efekt zawsze udany. Ta wersja trochę różni się od tradycyjnej, bo dodałam do niej ajwaru, czyli chorwackiej pasty, którą przywiozłam z wakacji. Świetnie podkręca smak tego dania, idealnie się komponuje, bo przecież pasta jest na bazie papryki. Polecam.
- 3 szt. papryki (czerwona lub kolorowa)
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 cukinia
- 3 duże pomidory (opcjonalnie puszka pomidorów)
- ok 300 g kiełbasy (u mnie drobiowa)
- łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 250 ml passaty domowej
- 2 łyżki ajwaru łagodnego lub ostrego w zależności od smaku
- olej rzepakowy
Papryki umyć, oczyścić z nasion, razem z cebulą pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Z cukinii odciąć końcówki, resztę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Kiełbasę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, paprykę, cukinię, pomidory, czosnek. Smażyć na niewielkim ogniu ok 15 minut, następnie dodać kiełbasę, wlać passatę, dodać zioła i przyprawy do smaku. Przykryć i dusić jeszcze ok 15 minut. Na koniec doprawić opcjonalnie ziołami, solą lub pieprzem.
Uwielbiam leczo! Muszę takie przygotować.
OdpowiedzUsuńPolecam, warto kombinować przy południowych smakach.
Usuń