Marynowany biały ser w solance z dodatkami
Ten przepis jest dla wszystkich wielbicieli białego sera i pasty kanapkowej z twarogu. Dzięki zamarynowaniu sera w sosie sojowym zyskuje całkowicie inny smak i fantastycznie smakuje ze świeżym chlebem, kiszonkami i warzywami. Przepis na ten sposób marynowania mam od koleżanki, która miała okazję go jeść w jednej z restauracji podczas tegorocznych wakacji. Przepis mi sprzedała i od tego czasu wykorzystuje go co jakiś czas, by zjeść pyszne, zdrowe śniadanie.
Marynowany biały ser w solance z dodatkami
solanka:
- 250 g sera białego półtłustego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soli
- 1 litr wody
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- ogórki kiszone
- pieprz świeżo mielony
- natka pietruszki
- domowy chleb (u mnie ten z suszonymi pomidorami)
Zagotować wodę z solą, odstawić do ostygnięcia. Do zimnej solanki dodać sos sojowy, wymieszać. Do litrowego słoika włożyć ser (najlepiej w całości), wlać zalewę, zakręcić i odstawić do lodówki na 24h. Następnie wodę odlać, ser wyjąć, położyć jeszcze na sitku, żeby ser się odsączył z solanki. Następnie ser przełożyć do miseczki, dodać do niego śmietanę i jogurt. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sera. Całość wymieszać lekko rozgniatając. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Cebulę czerwoną drobno pokroić, ogórki pokroić w kostkę, chleb pokroić na kromki.
Na talerzu lub misce na środku ułożyć porcje sera, a dookoła cebulę, ogórki i chleb. Posypać świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Podawać jako sałatkę lub do zrobienia sobie samodzielnie kanapek na śniadanie lub kolację. Dodatki można zmieniać.
Fantastyczny pomysł, chętnie wypróbuje taki marynowany ser, bo szczerze to zwykły biały już mi się nudzi.
OdpowiedzUsuńI znowu kulinarna nowinka.
OdpowiedzUsuń