Rolada z boczku
Jeśli trafi się wam ładny kawałek boczku, na tyle gruby, że można go rozkroić tworząc duży płat to polecam go zamarynować, zwinąć go w roladę i upiec. Będzie pyszne mięso na obiad lub zimny dodatek na kanapki. To z czego powstanie marynata zostawiam wam, dodatki dowolne, co macie i co lubicie. Obiad został wykonany całkowicie przez męża. Widać, typowo męski.. ale całkiem dobry. Polecam.
Rolada z boczku
- boczek surowy ok 1,20 kg
- 2 cebule
- 1/2 łyżki oleju
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki musztardy np Dijon
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonych igieł rozmarynu lub kilka świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Przygotować marynatę. Do miski dodać musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła i przyprawy, liście laurowe pokruszyć i wszystko razem utrzeć do uzyskania gęstej masy.
Boczek ostrym nożem rozkroić na szeroki płat. Marynatą posmarować mięso, następnie ściśle zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem do mięs. Z zewnątrz także posmarować i całość odłożyć do lodówki, na co najmniej 12 h.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Cebulę pokroić w piórka. W międzyczasie rozgrzać patelnię, wlać oleju, włożyć boczek i obsmażyć go na dużym ogniu z każdej strony. Podlać winem, poczekać aż odparuje, następnie mięso razem tym co zostało na patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą i wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 minut. W trakcie można mięso obrócić, żeby równomiernie się zrumieniły. Gotowe wyjąć, zdjąć sznurek i pokroić na plastry. To co pozostało w naczyniu zmiksować, a powstanie gładki i pyszny sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz