Rolada z boczku

Jeśli trafi się wam ładny kawałek boczku, na tyle gruby, że można go rozkroić tworząc duży płat to polecam go zamarynować, zwinąć go w roladę i upiec. Będzie pyszne mięso na obiad lub zimny dodatek na kanapki. To z czego powstanie marynata zostawiam wam, dodatki dowolne, co macie i co lubicie. Obiad został wykonany całkowicie przez męża. Widać, typowo męski.. ale całkiem dobry. Polecam.

boczek, obiad, rolada, meiso, swieta, bernika, wieprzowina, kulinarny pamietnik


Rolada z boczku
  • boczek surowy ok 1,20 kg
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżki oleju
marynata:
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki musztardy np Dijon
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonych igieł rozmarynu lub kilka świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

Przygotować marynatę. Do miski dodać musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła i przyprawy, liście laurowe pokruszyć i wszystko razem utrzeć do uzyskania gęstej masy. 
Boczek ostrym nożem rozkroić na szeroki płat. Marynatą posmarować mięso, następnie ściśle zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem do mięs. Z zewnątrz także posmarować i całość odłożyć do lodówki, na co najmniej 12 h. 
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Cebulę pokroić w piórka. W międzyczasie rozgrzać patelnię, wlać oleju, włożyć boczek i obsmażyć go na dużym ogniu z każdej strony. Podlać winem, poczekać aż odparuje, następnie mięso razem tym co zostało na patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą i wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 minut. W trakcie można mięso obrócić, żeby równomiernie się zrumieniły. Gotowe wyjąć, zdjąć sznurek i pokroić na plastry. To co pozostało w naczyniu zmiksować, a powstanie gładki i pyszny sos. 

boczek, obiad, rolada, meiso, swieta, bernika, wieprzowina, kulinarny pamietnik

boczek, obiad, rolada, meiso, swieta, bernika, wieprzowina, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger