Pierś nadziewana szpinakiem, pomidorami i fetą
Prosty sposób na nudne piesi. Wystarczy nadziać je mieszaniną pomidorów, szpinaku i sera a powstanie nowe, pyszne danie, idealny obiad dla każdego kto lubi piersi ale szuka nowych inspiracji i smaków. Przepis wydaje się trudny ale to nieprawda, bo tak naprawdę są proste i szybkie w przygotowaniu.
Pierś nadziewana szpinakiem, pomidorami suszonymi i fetą
- 3-4 piersi z kurczaka
- sól
- papryka słodka mielona
- czosnek granulowany
- pieprz świeżo mielony
- olej do smażenia
- 1 brykiet mrożony szpinaku lub garść świeżego posiekanego
- 6 szt suszonych pomidorów, odsączonych i posiekanych
- 1/2 filiżanki pokruszonego sera feta
- 1 czerwona cebula posiekana
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
Rozgrzej piekarnik do 180 st.
Ostrym nożem rozciąć pierś z kurczaka ale nie do końca tak by powstała kieszeń w każdej piersi na nadzienie. Mięso przyprawić z obu stron solą, papryką, pieprzem i czosnkiem. Odłożyć na bok.
W misce wymieszać pokrojone suszone pomidory, odmrożony szpinak lub świeży pocięty, pokruszony ser feta, pokrojoną w kostkę cebule, czosnek, bazylię, oregano, starty parmezan, pieprz i oliwę.
Masą nadziać każdą pierś.
W razie potrzeby możesz użyć wykałaczek do zamknięcia piersi kurczaka.
Na średnim ogniu podgrzać dużą, nadającą się do piekarnika lub żeliwną patelnię. Wlać 1 łyżkę oleju i smażyć piersi kurczaka z każdej strony przez około 2 do 3 minuty, aż się zrumienią.
Przenieść patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 st. grzałka góra dół i piec 15 minut.
Podawać z miksem sałat.
Nie lubię kurzęcych piersi.
OdpowiedzUsuńCiągle gdzieś częstują mnie suchą i mdłą.
No ale ten przepis genialny, tyle składników nadzienia, pachnących, aromatycznych.
Przepysznie zrobiona :-)
Irena - Hooltaye w podróży
Nie wszyscy lubią, mi tez nie zawsze smakują szczególnie gdy wychodzą suche.
UsuńWygląda obłędnie. Uwielbiam takie potrawy. Do tego wszystko dokładnie opisane i sfotografowane. Nie pozostało mi nic innego, jak wypróbować 🙂
OdpowiedzUsuńA to polecam, nie zawiedziesz się.
UsuńOstatnio szukałam jakiegoś przepisu, na ,, inne piersi z kurczaka". Wygląda tak apetycznie, że z przyjemnością wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńJeśli szukałaś to znalazłaś. Nie zawiedziesz się.
UsuńOoo ale super pomysł :) No i fajnie że pokazałaś jak przygotować taką pierś. Ja zawsze kombinowałam i się źle nadziewało
OdpowiedzUsuńMam nadzieje ze mój instruktaż ci pomoże.
UsuńKochana, aleś zaszalała. Genialne połączenie smaków w delikatnym kawałku kurczaka. Na pewno będę robić, wszystko sobie już zapisałam i przypięłam na lodówce ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się i koniecznie daj znać jak wypróbujesz.
UsuńTo jest tak piękne danie, że z ochotą podałabym najlepszym gościom na główne danie.
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie w absolutnie moim guście :)
Piersi z kurczaka to najmniej lubiana przez nas część ptaka. Jeżeli już jadamy, to w sosie albo z dużą ilością warzyw. Twój pomysł znam, bo tak samo przygotowuje je moja koleżanka. Jest pysznie i ciekawie.
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie. W sezonie szpinak zamieniam na czosnek niedźwiedzi - smakuje wybornie. Tak proste, a pyszne danie!
OdpowiedzUsuń