Pierś nadziewana szpinakiem, pomidorami i fetą

Prosty sposób na nudne piesi. Wystarczy nadziać je mieszaniną pomidorów, szpinaku i sera a powstanie nowe, pyszne danie, idealny obiad dla każdego kto lubi piersi ale szuka nowych inspiracji i smaków. Przepis wydaje się trudny ale  to nieprawda, bo tak naprawdę są proste i szybkie w przygotowaniu. 


Pierś nadziewana szpinakiem, pomidorami suszonymi i fetą
  • 3-4 piersi z kurczaka 
  • sól 
  • papryka słodka mielona 
  • czosnek granulowany
  • pieprz świeżo mielony 
  • olej do smażenia 
nadzienie:
  • 1 brykiet mrożony szpinaku lub garść świeżego posiekanego
  • 6 szt suszonych pomidorów, odsączonych i posiekanych
  • 1/2 filiżanki pokruszonego sera feta
  • 1 czerwona cebula posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty
  • 1 łyżeczka suszonej  bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka startego parmezanu 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

Rozgrzej piekarnik do 180 st.
Ostrym nożem rozciąć pierś z kurczaka ale nie do końca tak by powstała kieszeń w każdej piersi na nadzienie. Mięso przyprawić z obu stron solą, papryką, pieprzem i czosnkiem. Odłożyć na bok.


W misce wymieszać pokrojone suszone pomidory, odmrożony szpinak lub świeży pocięty, pokruszony ser feta, pokrojoną w kostkę cebule, czosnek, bazylię, oregano, starty parmezan, pieprz i oliwę. 


Masą nadziać każdą pierś.


W razie potrzeby możesz użyć wykałaczek do zamknięcia piersi kurczaka.


Na średnim ogniu podgrzać dużą, nadającą się do piekarnika lub żeliwną patelnię.  Wlać 1 łyżkę oleju i smażyć piersi kurczaka z każdej strony przez około 2 do 3 minuty, aż się zrumienią.


Przenieść patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 st. grzałka góra dół  i piec 15 minut. 


Podawać z miksem sałat. 



13 komentarzy:

  1. Nie lubię kurzęcych piersi.
    Ciągle gdzieś częstują mnie suchą i mdłą.
    No ale ten przepis genialny, tyle składników nadzienia, pachnących, aromatycznych.
    Przepysznie zrobiona :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wszyscy lubią, mi tez nie zawsze smakują szczególnie gdy wychodzą suche.

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie. Uwielbiam takie potrawy. Do tego wszystko dokładnie opisane i sfotografowane. Nie pozostało mi nic innego, jak wypróbować 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio szukałam jakiegoś przepisu, na ,, inne piersi z kurczaka". Wygląda tak apetycznie, że z przyjemnością wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli szukałaś to znalazłaś. Nie zawiedziesz się.

      Usuń
  4. Ooo ale super pomysł :) No i fajnie że pokazałaś jak przygotować taką pierś. Ja zawsze kombinowałam i się źle nadziewało

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana, aleś zaszalała. Genialne połączenie smaków w delikatnym kawałku kurczaka. Na pewno będę robić, wszystko sobie już zapisałam i przypięłam na lodówce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i koniecznie daj znać jak wypróbujesz.

      Usuń
  6. To jest tak piękne danie, że z ochotą podałabym najlepszym gościom na główne danie.
    Fantastyczne połączenie w absolutnie moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piersi z kurczaka to najmniej lubiana przez nas część ptaka. Jeżeli już jadamy, to w sosie albo z dużą ilością warzyw. Twój pomysł znam, bo tak samo przygotowuje je moja koleżanka. Jest pysznie i ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię bardzo podobnie. W sezonie szpinak zamieniam na czosnek niedźwiedzi - smakuje wybornie. Tak proste, a pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger