Placek bułgarski z mięsem mielonym i fetą
Nie mam pojęcia czy to faktycznie placek rodem pochodzący z Bułgarii, bo w sumie składniki nie wskazują konkretnie na ten kraj, równie dobrze może pochodzić z jakiejkolwiek innego kraju śródziemnomorskiego od Chorwacji począwszy a na Rumunii kończąc. Ale przepis, który znalazłam w necie taką nazwę nosił, więc kłócić się nie będę. Natomiast danie było smaczne, fajna alternatywa na nowe wykorzystanie mięsa mielonego. Nam smakowało nie tylko na obiad, czy na zimno na kolacje, to też może być fajna przekąska na spotkanie czy imprezę domowa.
Placek bułgarski z mięsem mielonym i fetą
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
- 2 średnie cebule
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki czubrycy czerwonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
- olej do smażenia
- 100 g żółtego sera
- 150 g sera feta (u mnie owczy grecki)
- 3 jajka
- opcjonalnie 3 łyżki bułki tartej
- natka pietruszki lub koperek do dekoracji
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać patelnie z 1 łyżką oleju. Dodać cebule, podsmażyć, dodać mięso mielone, czosnek, paprykę, smażyć do zarumienienia. Następnie wlać passatę, dodać przecier, przyprawy, wymieszać. Dusić kilka minut do odparowania płynów. Masa ma być gęsta. Wystudzić.
Masę mięsną połączyć ze startym na tarce żółtym serem i jajkami. Opcjonalnie można dodać bułkę tartą. Wymieszać dokładnie.
Tortownicę (u mnie średnica 21) lub formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli firma jest silikonowa lub szklana nie trzeba niczym wykładać. Masę włożyć do przygotowanego naczynia, wyrównać. Wierzch posypać pokruszonym serem feta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45 minut.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub koperkiem. Placek podawać pokrojony w trójkąty, np z kwaśną śmietaną lub sałatą.
Bardzo fajny przepis, podobne dania są popularne także w GCC, tam używa się głównie baraniny lub jagnięciny
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym wypróbowała z innego mięsa ale ciężko o baraninę czy jagnięcinę w moim rejonie. Ale może się kiedyś uda.
Usuńmniam, oj taki comfort food w pełni !
OdpowiedzUsuńooo comford food fajnie, fakt.
UsuńZupełnie wygląda jak ciasto. Przepis bomba. Będę robić na pewno ☺️
OdpowiedzUsuńCiasto, trochę jak pizza, a tu niespodzianka... mięso. Polecam.
UsuńWygląd bardzo ciekawie i apetycznie :) ciekawa tez jestem jak smakuję, bo my to lubimy takoe cudeńka :) dzieji za przepis, będę robić :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić, szybko i pysznie i nie zwiedziecie się. Na zimno smakuje chyba nawet lepiej. Pozdrawiam.
UsuńJaki piękny i apetyczny placek 🙂 Zupełnie nie znany mi przepis, więc ukradam go😉
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo. możesz kraść ile chcesz :)
UsuńCiekawy pomysł, zamiast nieśmiertelnych mielonych! Musze zrobić, ale zrobię z wieprzowiny na początek. Jestem pewna, że to będzie przebój.
OdpowiedzUsuńNieśmiertelne mielone sprawdzają się zawsze, ale czasami trzeba wymyślić cos innego bo ile można ;)
UsuńNie ważne, czy ten placek bułgarski, czy nie.
OdpowiedzUsuńDla mnie znakomity, bo lubię mielone mięso. Świetne składniki, takie moje smaki.
Dzięki za przepis :-)
Irena - Hooltaye w podróży
Cieszę się i polecam zrobić. Jeśli lubicie mięso mielone to się nie zawiedziecie. Pozdrawiam.
UsuńNa pewno jest pyszny. Takie zpaieczone mięso z fetą i z innymi dodatkami zjadłabym z przyjemnością.
OdpowiedzUsuńProste składniki ale w tym połączeniu to fajna nowość. Polecam.
UsuńŚwietny przepis! Spodziewałam się jakiegoś placka na cieście, a tu taka niespodzianka :) Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńPolecam koniecznie. Nie zwiedziesz się.
UsuńNaprawde ciekawy przepis,ostatnio nawet zastanawiałam się czy kupić mięso mielone ale jakoś nie miałam robić kotletów a spaghetti tez jakoś mi nie leżało a tutaj proszę, zupełnie cos innego i niespodziewanego. Lubie takie eksperymenty kulinarne, z chęcią wypróbuję.
OdpowiedzUsuńNo widzisz bo ile można jeść spaghetti czy kotlety mielone ;) czas na zmiany! Pozdrawiam.
UsuńPo samych składnikach mogę stwierdzić, że z pewnością smakuje obłędnie! Z chęcią skosztowałabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńPolecam i dodam ze na zimno tez smakuje wybornie. Pozdrawiam.
UsuńSkładniki mnie fascynują i wykonanie również. Spróbuję, bo moja córka chce 😃 tylko że ona chce na zimno !
OdpowiedzUsuńNa zimno tez jest pyszna, prawie jak pizza ;)
UsuńCoś co moje tygryski polubią <3 Dziękuję za podsunięcie pomysłu na obiad :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ze mogłam zainspirować. Pozdrawiam.
UsuńCzy do placka pasuje sos czosnkowy?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej. Fajnie się skomponuje.
Usuń