Twarogowe pączusie bezglutenowe

Z racji problemów zdrowotnych córka musi być na diecie bez cukru, bez glutenu, bez laktozy.. Ale jak tu przeżyć tłusty czwartek bez pączka, który ma wszystkie niedozwolone rzeczy? Dlatego długo szukała w necie przepisu, który mogłaby wykorzystać i sprawić sobie małą przyjemność w tym dniu, czyli zjeść chociaż jednego pączka bez wyrzutów sumienia. I znalazła tutaj na stronie małe pączusie na serku homogenizowanym. Zrobiła, wyszły idealne. Nie dość że są bardzo proste, to jeszcze bardzo szybkie w przygotowaniu. Całość podwójna porcja to czas 30 minut. Polecam. 

paczki, twarog, serek homogenizowany, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, tlusty czwartek, bernika, kulinarny pamietnik

Twarogowe pączusie bezglutenowe

  • 150 g serka homogenizowanego (u mnie waniliowy bez laktozy smakowy)
  • 1 jajko
  • 10 g ksylitolu lub 20 g cukru
  • 40 g mąki owsianej bez glutenu
  • 50 g mąki ryżowej
  • 30-40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 5 g łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenowego)
  • opcjonalnie cukier puder (u mnie z ksylitolu)

Taka uwaga: Jeśli macie zwykły serek naturalny to warto dać trochę więcej ksylitolu np 20g lub cukru 30 g, natomiast jeśli to serek smakowy już dosłodzony i jeszcze będziecie obtaczać w cukrze pudrze to nie zwiększałabym ilości ksylitolu/cukru. 

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Następnie ciasto odstawić na około 10 minut. W międzyczasie zacząć nagrzewać olej na średniej mocy przez 10-15 minut. 

Przed uformowaniem kulek z ciasta należy naoliwić dokładnie ręce. Naoliwioną łyżeczką nabrać porcje ciasta, przełożyć na dłoń i takimi “tłustymi” rękami uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę odłożyć na talerz, który również ma być posmarowany olejem. Następnie pączki wkładać do nagrzanego oleju i smażyć na brązowy kolor. Wyjąć, odsączyć. Poczekać aż ostygną i posypać cukrem pudrem. U nas cukier puder powstał po zmieleniu ksylitolu. 

paczki, twarog, serek homogenizowany, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, tlusty czwartek, bernika, kulinarny pamietnik

paczki, twarog, serek homogenizowany, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, tlusty czwartek, bernika, kulinarny pamietnik


6 komentarzy:

  1. Brawo! Wyglądają rewelacyjnie, jak normalne pączki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak smakują, niczym się nie różnią a to najważniejsze.

      Usuń
  2. Wspaniałe. Zjadłabym z rozkoszą. Pozdrowienia dla Córki.

    OdpowiedzUsuń
  3. w dzisiejszych czasach przyda mi się ta porcja wiedzy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Są przepyszne ;), ja dałam jako zamiennik cukru erytrytol też jest są smaczne. Szybko się je robi i smaży. Niczym się nie różnią w smaku od pączków na mące pszennej, a samo dobro.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger