Zimowa zupa z ciecierzycą i fasolką
Jeśli nie macie pomysłu na zupę a zmęczeni jesteście w kółko rosołem, pomidorową czy ogórkową to polecam wykorzystać mrożonki i np puszki warzyw strączkowych i przygotować zupę we wschodnim klimacie, aromatyczną i rozgrzewającą. Dzięki dodatkowi przypraw nudna zupa jarzynowa nabierze całkiem innego charakteru. Możecie użyć dowolnych warzyw, akurat takich jakie macie zamrożone, u mnie to była mieszanka fasolki szparagowej i ciecierzyca z puszki. Polecam.
Zimowa zupa z ciecierzycą i fasolką
- 1 l bulionu jarzynowego
- 1 puszka ciecierzycy
- 200 g fasolki szparagowej mrożonej (u mnie zielona i żółta)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki kuminu
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- pieprz czarny mielony
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- natka pietruszki
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Marchewkę pokroić w kostkę albo tak jak ja w zapałkę. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, zrumienić. Dodać ziemniaki, marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Warzywa zalać bulionem, przyprawić do smaku curry, kuminem, kurkumą, paprykami, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu 15 minut. Następnie dodać odsączoną ciecierzycę (można mniej niż puszkę, wg uznania) oraz fasolkę. Gotować razem jeszcze 10 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Zupę można zabielić jogurtem, śmietanką lub opcjonalnie mleczkiem kokosowym. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Bardzo apetycznie wygląda. Z przyjemnością zapisuje sobie przepis. ;)
OdpowiedzUsuńSuper, polecam. Daj znać jak zrobisz.
UsuńTeraz jest idealny czas na takie zupy. Zjadłabym z przyjemnością.
OdpowiedzUsuńChyba zrobiłam ją jako pierwsza :D Ogólnie doprawiłam jeszcze płatkami chilli zamiast pieprzem, jakoś mi to do tego curry pasowało. Bardzo dobra, sycąca, szybko się robi, a składniki do niej zawsze mam w domu. Na pewno zostaje w naszym menu. Pozdrawiam i dziękuję :D
OdpowiedzUsuń