Babeczki z ciasta na murzynek
Córka postanowiła przygotować szybkie muffinki z przepisu na murzynka, który dostała od znajomej. Ona właśnie ten przepis wykorzystuje nie tylko do upieczenia ciasta w formie tradycyjnej na blasze lub w prodiżu ale także w formie babeczek. Ciasto jest bardzo wydajne i wyszło z tej porcji aż 32 szt. babeczek. Można nimi obdzielić połowę wojska. Dodam, że z wierzchu są chrupiące a w środku wilgotne i długo świeże. Po 3 dniach nadal smakowały szczególnie ze szklanką mleka.
Babeczki z ciasta na murzynek
- 1 kostka margaryny - 250 g (np Kasia)
- 6 łyżek kakao
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szkl. kwaśnego mleka lub jogurtu naturalnego
- 2 szkl. cukru
- szczypta soli
Margarynę dodać do miski miksera razem z cukrem, jajkami, kakao, cynamonem oraz solą. Utrzeć w mikserze na jednolitą masę. Następnie wlać kwaśne mleko lub jogurt, dodać przesianą mąkę z sodą. Wszystko razem dokładnie ponownie wymieszać.
Papilotki włożyć do formy na muffinki. Ciasto wlać do papilotek do ¾ ich wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180 st na ok 20 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku nie jest jeszcze surowe. Jeśli patyczek wychodzi suchy to znaczy, że muffinki są gotowe. Wyjąć, ostudzić i zjeść.
Wykorzystam na pewno. Świetny pomysł ☺️
OdpowiedzUsuńZrobiłam w weekend i super wyszły, bardzo smakowały dzieciom. Na święta tez będą. Pozdrawiam i buziaki.
OdpowiedzUsuńSuper, fajnie że się udały i smakowały. Pozdrawiam.
Usuń