Beza Pavlova z ksylitolem

Pierwszy raz postanowiłyśmy zrobić bezę ale w wersji zdrowszej, bez cukru za to z ksylitolem. W sumie robi się ją tak samo jak tradycyjną, jedynie przelicznik ksylitolu jest inny, bo daje się go mniej niż cukru a zyskuje się taką samą słodycz. Więc poszukałyśmy w necie informacji ile go dać i powstała nasza zimowa, "zdrowsza" beza. Po upieczeniu ma troszkę bardziej kremowy kolor niż tradycyjna, która jest raczej biała, ale smakuje równie dobrze. Dodatki to  owoce zimowe takie jakie są teraz dostępne. U nas kiwi, gruszka, winogrona i borówki A i zamiast śmietanki i serka tradycyjnego były użyte produkty bez laktozy. Polecam.

beza, pavlova, bez cukru, ksylitol, owoce, deser, ciasto, jajka, bernika, kulinarny pamietnik

Beza Pavlova z ksylitolem 

beza:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 180 g ksylitolu
  • łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki kartoflanej
góra:
  • 360 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (u nas bez laktozy)
  • 250 g serka mascarpone (u nas bez laktozy)
  • owoce np borówki, gruszka, kiwi, winogrona


Rozgrzać piekarnik do 150 stopni.

Oddzielić białka od żółtek. Ksylitol zmielić na cukier puder. Białka wlać do misy miksera i na maksymalnych obrotach ubić na sztywno. Pod koniec dodawać po łyżce ksylitolu i ubijać, aż “cukier” się rozpuści. Do gotowej masy dodać łyżeczkę mąki kartoflanej i łyżeczkę octu winnego. Wymieszać całość delikatnie. 


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy np dużego talerza lub po prostu koło o wielkości bezy jaka chcemy mieć. Pianę wyłożyć na papier i uformować okrąg, a potem wysoki kopiec, wyrównać. 

Blachę wstawić do pieca nagrzanego do 150 st. (termoobieg), natychmiast zmniejszyć temperaturę na 120 st. i piec przez 1,5 godziny. Nie otwierać drzwiczek pod żadnym pozorem. Po upływie czasu uchylić drzwi wyłączonego piekarnika i studzić, a raczej suszyć bezę w uchylonym piekarniku. Jeśli trochę popęka to nic wielkiego. 

Do miski wlać dobrze schłodzoną śmietankę i na maksymalnym obrotach ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone. Wymieszać. Owoce umyć, pokroić. Na wierzch bezy wyłożyć masę śmietankową i owoce.

beza, pavlova, bez cukru, ksylitol, owoce, deser, ciasto, jajka, bernika, kulinarny pamietnik

beza, pavlova, bez cukru, ksylitol, owoce, deser, ciasto, jajka, bernika, kulinarny pamietnik


7 komentarzy:

  1. Zdrowa beza? biorę w ciemno. Nawet kolor mi nie przeszkadza. Buziaki Aneta.

    OdpowiedzUsuń
  2. My robimy z gęsta częścią mleczka kokosowego. Ja lubię posmarować dżemem porzeczkowym najlepiej domowym i na to krem. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy beza z ksylitolem w srodku jest sucha czy miekka po wysuszeniu? Moje poki co wszystkie wychodza suche w calosci i nie ma tej charakterystycznej pianki w srodku :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie była sucha, w środku była lekka pianka. Nue odbiegała od normalnej pavlovej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można zrobić bezę dzień wcześniej? Krem dać od razu czy dopiero w dniu podania? Trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beze można zrobić dzień wcześniej jak każdą beze. nic jej nie będzie. krem bym zrobiła w dniu podania, trzymała w lodówce schłodzony i wyłożyła na beze, udekorowała przed podaniem gościom.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger