Kapuśniak z tłuczonymi ziemniakami
Do tej pory kapuśniak w moim domu podawałam z ziemniakami w środku zupy, pokrojonymi w kostkę. Tym razem postanowiłam, że dla odmiany ziemniaki będą dodatkiem do zupy na wzór żurku, czyli będą tłuczone i bardzo dobrze okraszone boczkiem i cebulą. Powstało bardzo syte danie, pyszne, do tego kwaśny kapuśniak (a taki mi wyszedł) złagodniał przez podanie w ten sposób ziemniaków. Myślę że to będzie nowy, pyszny sposób na kapuśniak w naszym domu. A wy jak jadacie kapuśniak? Próbowaliście już takiego sposobu podania?
Kapuśniak z tłuczonymi ziemniakami
- 2 wędzone kości
- 2 żeberka wędzone (opcjonalnie)
- 250 g boczku wędzonego
- 1 duża lub 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- ½ dużego selera lub 1 mały
- 1 cebula
- 1/2 kg kapusty kiszonej domowej
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 3 szt. ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
- ½ kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 250 g boczku wędzonego
- sól
Kości, boczek i żeberka zalać 1,5 l zimnej wody. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obrać i dodać do mięsa. Doprowadzić do wrzenia, odszumować. Następnie dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 75 minut.
W międzyczasie cebulę drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Po upływie czasu gotowania wywaru wyjąć z niego warzywa i mięso. Kapustę kiszoną odcedzić z soku, pokroić i dodać do wywaru (jeśli jest mocno kwaśna w smaku, można ją przepłukać pod zimną wodą, ja mojej domowej nie płuczę), wsypać kminek, dodać podsmażoną cebulkę. Gotować 25 minut. Wyjęty z wywaru boczek pokroić, a mięso z kości obrać i również pokroić.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie w osobnym garnku. Drugą cebulę pokroić w kostkę, surowy wędzony boczek także. Rozgrzać patelnię, włożyć boczek i smażyć aż się zeskwarzy, wtedy dołożyć cebulę, dolać oleju, wszystko smażyć kilka minut aż cebula się zrumieni i powstanie okrasa. Gdy ziemniaki się ugotują odcedzić je. Następnie utłuc na miazgę, dodać okrasę cebulę z boczkiem. Wszystko wymieszać.
Do ugotowanej zupy włożyć obrane mięso z kości i pokrojony, ugotowany boczek. Gotować jeszcze razem 5 minut. Doprawić do smaku opcjonalnie pieprzem.
Porcje tłuczonych ziemniaków włożyć na talerz i zalać kapuśniakiem. Smacznego.
Takie podanie bardzo mi się podoba:-) I chętnie też tak podam kapuśniak i ziemniaki.
OdpowiedzUsuńPolecam, dwa dania w jednym. Syta zupa.
Usuń