Kapuśniak z tłuczonymi ziemniakami

Do tej pory kapuśniak w moim domu podawałam z ziemniakami w środku zupy, pokrojonymi w kostkę. Tym razem postanowiłam, że dla odmiany ziemniaki będą dodatkiem do zupy na wzór żurku, czyli będą tłuczone i bardzo dobrze okraszone boczkiem i cebulą. Powstało bardzo syte danie, pyszne, do tego kwaśny kapuśniak (a taki mi wyszedł) złagodniał przez podanie w ten sposób ziemniaków. Myślę że to będzie nowy, pyszny sposób na kapuśniak w naszym domu. A wy jak jadacie kapuśniak? Próbowaliście już takiego sposobu podania?

kapusniak, zupa, obiad, ziemniaki, okrasa, kapusta kiszona, ziemniaki tluczone, kuchnia polska, bernika, kulinarny pamietnik

Kapuśniak z tłuczonymi ziemniakami 

  • 2 wędzone kości 
  • 2 żeberka wędzone (opcjonalnie)
  • 250 g boczku wędzonego
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ dużego selera lub 1 mały
  • 1 cebula
  • 1/2 kg kapusty kiszonej domowej
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
ziemniaki:
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 250 g boczku wędzonego
  • sól

 

Kości, boczek i żeberka zalać 1,5 l zimnej wody. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obrać i dodać do mięsa. Doprowadzić do wrzenia, odszumować. Następnie dodać ziele angielskie i liście laurowe.  Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 75 minut.

W międzyczasie cebulę drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Po upływie czasu gotowania wywaru wyjąć z niego warzywa i mięso. Kapustę kiszoną odcedzić z soku, pokroić i dodać do wywaru (jeśli jest mocno kwaśna w smaku, można ją przepłukać pod zimną wodą, ja mojej domowej nie płuczę), wsypać kminek, dodać podsmażoną cebulkę. Gotować 25 minut. Wyjęty z wywaru boczek pokroić, a mięso z kości obrać i również pokroić. 

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie w osobnym garnku. Drugą cebulę pokroić w kostkę, surowy wędzony boczek także. Rozgrzać patelnię, włożyć boczek i smażyć aż się zeskwarzy, wtedy dołożyć cebulę, dolać oleju, wszystko smażyć kilka minut aż cebula się zrumieni i powstanie okrasa. Gdy ziemniaki się ugotują odcedzić je. Następnie utłuc na miazgę, dodać okrasę cebulę z boczkiem. Wszystko wymieszać. 

Do ugotowanej zupy włożyć obrane mięso z kości i pokrojony, ugotowany boczek. Gotować jeszcze razem 5 minut. Doprawić do smaku opcjonalnie pieprzem. 

Porcje tłuczonych ziemniaków włożyć na talerz i zalać kapuśniakiem. Smacznego.

kapusniak, zupa, obiad, ziemniaki, okrasa, kapusta kiszona, ziemniaki tluczone, kuchnia polska, bernika, kulinarny pamietnik

kapusniak, zupa, obiad, ziemniaki, okrasa, kapusta kiszona, ziemniaki tluczone, kuchnia polska, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Takie podanie bardzo mi się podoba:-) I chętnie też tak podam kapuśniak i ziemniaki.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger