Krem ziemniaczany z chrzanem i pieczarkami
W tym roku wiosna zbiera się strasznie opornie. Dlatego zanim zaczniemy chrupać nowalijki można jeszcze sięgnąć po pożywne, rozgrzewające i sycące zupy jak krem ziemniaczany. Zupa idealna nie tylko na jesień, ale też na takie chłodniejsze wiosenne dni. To może być także propozycja na święta, bo z dodatkiem chrzanu będzie smakować zupełnie niecodziennie, bardziej świątecznie. A dodatek smażonych pieczarek doda jej całkiem nowego smaku, bardziej wyrafinowanego i nasza zmiksowana kartoflanka zmieni się w zupę godną wykwintnego stołu
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz
- ok 750 ml bulionu
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 kopiasta łyżeczka chrzanu (lub więcej jeśli potrzeba)
- kilka sztuk pieczarek
- 3 łyżki masła
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę i ją zeszklić. Włożyć ziemniaki, smażyć przez 2-3 minuty, mieszając by się nie przypaliły i nie przywarły do dna. Następnie wlać gorący bulion, doprawić sola i pieprzem, przykryć i gotować ok 30 minut aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zmiksować, wlać śmietanę i zmiksować ponownie. Doprawić chrzanem i ewentualnie pieprzem.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plaster. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać pieczarki, posypać solą i pieprzem, smażyć, aż się mocno przyrumienią.
Porcje zupy wlać do miseczek, na wierzchu ułożyć pieczarki. Można posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Uwielbiam kremowe białe zupy. Chętnie wypróbuje takie połączenie.
OdpowiedzUsuńPolecam, to naprawdę dobra zupa.
UsuńUwielbiam zupy krem i możliwe, że wypróbuję ten Twój przepis, bo ta ma szansę mi posmakować.
OdpowiedzUsuńPolecam, wypróbuj i daj znać.
Usuń