Krem ziemniaczany z chrzanem i pieczarkami

W tym roku wiosna zbiera się strasznie opornie. Dlatego zanim zaczniemy chrupać nowalijki można jeszcze sięgnąć po pożywne, rozgrzewające i sycące zupy jak krem ziemniaczany. Zupa idealna nie tylko na jesień, ale też na takie chłodniejsze wiosenne dni. To może być także propozycja na święta, bo z dodatkiem chrzanu będzie smakować zupełnie niecodziennie, bardziej świątecznie. A dodatek smażonych pieczarek doda jej całkiem nowego smaku, bardziej wyrafinowanego i nasza zmiksowana kartoflanka zmieni się w zupę godną wykwintnego stołu

ziemniaki, zupa, ziemniaczana, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, pieczarki

Krem ziemniaczany z chrzanem i pieczarkami 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule 
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony  pieprz
  • ok 750 ml bulionu
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 kopiasta łyżeczka chrzanu (lub więcej jeśli potrzeba)
  • kilka sztuk pieczarek 
  • 3 łyżki masła


Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę i ją zeszklić. Włożyć ziemniaki, smażyć przez 2-3 minuty, mieszając by się nie przypaliły i nie przywarły do dna. Następnie wlać gorący bulion, doprawić sola i pieprzem, przykryć i gotować ok 30 minut aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zmiksować, wlać śmietanę i zmiksować ponownie. Doprawić chrzanem i ewentualnie pieprzem.  

Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plaster. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać pieczarki, posypać solą i pieprzem, smażyć, aż się mocno przyrumienią.

Porcje zupy wlać do miseczek, na wierzchu ułożyć pieczarki. Można posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. 

ziemniaki, zupa, ziemniaczana, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, pieczarki

ziemniaki, zupa, ziemniaczana, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, pieczarki


4 komentarze:

  1. Uwielbiam kremowe białe zupy. Chętnie wypróbuje takie połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy krem i możliwe, że wypróbuję ten Twój przepis, bo ta ma szansę mi posmakować.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger