Pieczeń z piersi z indyka z warzywami z wolnowaru
Soczysta pierś z indyka? Tak to możliwe. Wystarczy upiec ją długo w niskiej temperaturze w wolnowarze, dobrze wcześniej zamarynować przez noc a będziecie mieć na obiad pyszne, kruche i soczyste mięso. W dodatku robi się prawie samo, nie wymaga wielkiego nakładu pracy i skomplikowanych dodatków. Możecie oczywiście użyć innych warzyw np dodać szpinak lub brokuły. Ja miałam fasolkę i to ona wylądowała akurat w garnku. Poeksperymentujcie.
- pierś z indyka ok 1,2 kg
- 1-2 cebule
- kilka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz do smaku
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2-3 garście fasolki żółtej mrożonej
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W misie wolnowaru wymieszać cebulę, czosnek, suszone pomidory, musztardę, trochę soli, pieprzu, tymianek, wino. Włożyć pierś indyka i dokładnie obtoczyć ją w marynacie. Włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjąć misę z lodówki, poczekać aż misa się ociepli i włożyć ją do wolnowaru. Wstawić na 1 h na High, a następnie na 2 na Low. Gdy mięso będzie gotowe wsypać fasolkę.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15-20 min, żeby się wierzch przemienił a fasolka zmiękła.
Dobry przepis. Lubię indyka i często go przyrządzam w ale zwykle robię mięso w sosie, żeby nie było suche. Skorzystam z przepisu, żeby sprawdzić, czy uda się zachować soczystość.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować. Można go upiec tylko na Low ja zrobiłam w wersji przyspieszonej bo robił się rano przed obiadem.
UsuńWszystko to brzmi i wygląda bardzo apetycznie :) Indyka uwielbiam i najczęściej piekę go w rękawie z różnymi warzywami i też jest pysznie :)
OdpowiedzUsuńDo czasu gdy nie maila wolnowaru tez robiłam indyka w rękawie, ale nie wychodził jak ten wolnowarzony.
UsuńMuszę spróbować, właśnie kupiłam nowy wolnowar bo stary już się zużył BAAARDZO, używam go praktycznie codziennie, nie wyobrażam sobie gotowania bez niego, ale piersi, takiej pieczonej z indyka nie robiłam, boję się 'suchości". Przepis jednak ciekawy a święta tuż tuż :)
OdpowiedzUsuńIndyk niestety głownie kojarzy się z suchością. Ale wolnowar pomaga to przełamać. To już któraś nasza pierś w ten sposób robiona i sucha nie jest.
UsuńCiężko mi się przekonać do piersi indyka, bo zawsze dostawałam suchy i twardy.
OdpowiedzUsuńSoczysta pierś mi się marzy.
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Wolnowar zaczyna mi się śnić, bo już chyba wszyscy go mają.
Irena - Hooltaye w podróży
Właśnie wolnowar rozwiązuje problem suchości mięsa pod warunkiem ze się go nie przeciągnie. Polecam zaopatrzyć się w ten sprzęt.
UsuńCałe danie wygląda bardzo apetycznie. Myślę, że mogłabym je sama zrobić i mogłoby mi się udać ;) Nie jedno danie już zepsułam- ale kto się nie uczy to nie staje się mistrzem prawda?
OdpowiedzUsuńJest na tyle proste ze na pewno by się udało. Samo praktycznie się gotuje.
UsuńBardzo lubię indyka a najbardziej rosół z niego :) pieczone pierwsi to lubię jak robi moja teściowa. Mi nie bardzo wychodza dobre :) zawsze są suche :)
OdpowiedzUsuńDla mnie pierś z indyka tez była zawsze za sucha le gotowanie w wolnowarze pozwala tego uniknąć. to zdecydowanie inne mięso.
UsuńIndyk jest niedocenianym mięsem, chyba przez to, że wiele osób nie umie go przyrządzić. Twoja propozycja brzmi smacznie
OdpowiedzUsuńTak to prawda, indyka nadal traktujemy po macoszemu a to nie tylko zdrowe, lekkie mięso ale i smaczne.
UsuńO mniam :D Ale mi się teraz zamarzył wolnowar :) Zawsze to jakoś lepiej smakuje :D A piersi to ja z drobiu lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńTo czas marzenia spełniać. I kupić wolnowar by robić w nim cuda.
UsuńMniam, to danie dla mnie. Wolnowar czeka 🙂 Dziękuję!
OdpowiedzUsuńTo koniecznie trzeba zrobić. Nie ma na co czekać.
UsuńKocham indyka i zazwyczaj tak duże kawałki lub całego jada się w UK oczywiście w okolicach świat Bożego Narodzenia a szkoda bo mięso jest wspaniale, świetny przepis I na pewno wykorzystam.
OdpowiedzUsuńTak to może być dobry pomyśl na mięso na święta. Pozdrawiam.
UsuńKupiłam sobie wolnowar i spróbuję zrobić ten przepis Pozdrawiam 😘😘
OdpowiedzUsuń