Wątróbka z ryżem

To danie nie przyciąga wzroku, nie wygląda apatycznie ale to ostatnio ulubiony sposób mojego męża na wyróbkę. Całą patelnię jaka powstaje z tej porcji potrafi zjeść na raz. taka mamałyga z ryżu i wątróbki naprawdę mu smakuje. Co do dodatków to można je tutaj zmienić. Ostatnio robiłam z brokułami, dzisiaj widzicie są ogórki kiszone, ale użyć można także papryki czy pieczarek. Dla wielbiciela wątróbki drobiowej to naprawdę dobre danie. Polecam. 

ryz, watrobka, obiad, polska kuchnia, bernika, kulinarny pamietnik, drobiowe


Wątróbka z ryżem
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • szklanka mleka
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 200 ml bulionu/wywaru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ogórki kiszone
  • szczypta mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 szklanki śmietany 30 % 
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 100 g ryżu  


Wątróbkę oczyścić z błon, umyć, włożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w kostkę
Wątróbkę wyjąć z mleka, opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać wątróbkę i smażyć z każdej strony aż się białko zetnie. Dodać cebulę, smażyć około 3 min., mieszając od czasu do czasu, następnie wszystko podlać winem, doprawić solą, tymiankiem, czosnkiem, kminkiem oraz pieprzem i smażyć około 10 min., aż wino lekko odparuje. 
W międzyczasie ugotować ryz wg wskazań na opakowaniu. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Do wątróbki dodać ogórki. Wszystkie gotować a chwile aż płyny wchłoną się w ryż i wątróbka (ok 2-3  minut) cały czas mieszając. Doprawić do smaku. Zamiast ogórków można użyć innych warzyw np brokułów, papryki albo pieczarek.

ryz, watrobka, obiad, polska kuchnia, bernika, kulinarny pamietnik, drobiowe

ryz, watrobka, obiad, polska kuchnia, bernika, kulinarny pamietnik, drobiowe

1 komentarz:

  1. Mój mąż uwielbia wątróbkę, ryż zresztą tez lubi, ciekawe czy smakowałoby mu takie połącznie. Wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger