Kanapka z domowym pieczonym rostbefem

Wiele razy oglądając amerykańskie filmy czy serial widziałam jak bohaterowie zajadały się kanapkami z pieczona wołowiną - rostbefem czy pastrami. I normalnie ciekła mi ślinka bo zawsze były bardzo apetyczne. Nie zapomnę zresztą scen z filmu "Szef kuchni", gdzie główny bohater sprzedawał z food trucka kubańską kanapkę, która wygląda obłędnie. Przepis na nią zresztą krąży w internecie i wielu potwierdza jej niesamowity smak. Jakby nie mówić o amerykańskim jedzeniu to patent na kanapki mają świetny, a że są one tak inne od naszych, więc gdy upiekłam krwisty kawałek rostbefu to pierwszą naszą myślą było by zjeść z nim a'la amerykańską kanapkę. Nie wiem czy nam wyszły tak dobre jak kanapki z knajpek na Manhattanie, ale najważniejsze że smakowały, a mięso idealnie się takiej kompozycji nadawało i spełniło swoja rolę. Polecam, róbcie kanapki w stylu amerykańskim z pieczoną wołowiną jeśli tylko macie taka możliwość

kanapka, rostbef, wolowina, pieczen, chleb, kolacja, bernika, kulinarny pamietnik


Kanapka z domowym pieczonym rostbefem

  • chleb tostowy lub inny ulubiony ale najlepiej ciemny np żytni 
  • ulubiony ser (u  mnie akurat gouda)
  • plastry pieczonego rostbefu (tutaj przepis)
  • musztarda miodowa
  • mix sałat
  • kapary
  • pomidorki koktajlowe



Chleb pokroić na kromki. Kromkę od środka posmarować musztardą, położyć plastry rostbefu, ser, sałatę, przekrojone na pół kapary, ponownie rostbef i musztardę. Całość przykryć drugą kromką chleba. Włożyć do grilla jeśli posiadacie taki zamykany i podpiec przez 2 minuty lub ułożyć na patelni grillowej mocno rozgrzanej i piec po minucie z każdej strony. Można przekroić na pół i podać dodatkowo z pomidorkami koktajlowymi. 

kanapka, rostbef, wolowina, pieczen, chleb, kolacja, bernika, kulinarny pamietnik

kanapka, rostbef, wolowina, pieczen, chleb, kolacja, bernika, kulinarny pamietnik


18 komentarzy:

  1. Aż mnie skręca z głodu albo łakomstwa, pychota to mięso wygląda rewelacyjnie, chleb dałabym własny, za tostowym średnio przepadam, ale to jest mistrzostwo świata w kategorii kanapka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. niestety akurat w domu innego chleba nie było a z żytnim smakowało by zdecydowanie lepiej.

      Usuń
  2. Ja akurat nie przepadam za za rostbefem, wiem że są jednak jego miłośnicy :D Ale trzeba przyznać, że kanapka wygląda bardzo i to bardzo apetyczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż, nie każdy przepada za surowym mięsem, ja też musiałam się do niego przekonać, ale w kanapce mi akurat smakuje.

      Usuń
  3. Kanapka wygląda przepysznie, aż głodna się zrobiłam. Za rostbefem nie przepadam, ale w takim wykonaniu chyba bym się skusiła 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami nawet jak czegoś nie lubimy to na widok apetycznego zdjęcia zmysły zaczynają pracować i jedlibyśmy oczami.

      Usuń
  4. Taka kanapka smakowałaby każdemu facetowi.
    Ja sama spróbuję, bo jakoś nigdy nie myślałam, aby taki rostbef zjeść.
    Wygląda niezwykle smacznie.
    Składniki do kanapki świetne :-)
    Irena -Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, akurat składniki kanapki wymyśliła część męska naszego teamu.

      Usuń
  5. Ojj zjadłabym taką kanapkę. Wygląda bardzo apetycznie i zdrowo mimo wszystko. Dzięki za przepis, chętnie z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mogę zaglądać na błogi kulinarne bo zawsze jestem dlodna i zaraz mam ochotę iść i szykować wszystko co zobaczę. Uwielbiam rostbef , uwielbiam jeśli smak i w takiej kanapce bym go z chęcią zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam to samo, tez nie zaglądam bo wszystko bym zjadła.

      Usuń
  7. Narobiłaś mi niesamowitego apetytu na taką kanapkę. Ja w ogóle mam wielką słabość do kanapek na gorąco. Lecę po przepis na to pyszne mięsko i zrobię w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach! Ja nie wiem jakie ty filmy ogladasz, ale ja po obejrzeniu Twoich zdjec mam gigantyczna ochote na takiego kanapsona. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to polecam , szczególnie Szefa kuchni. Zaślinisz ekran.

      Usuń
  9. Pysznie się prezentuje. Dla mnie to znane smaki, bo zawsze kiedy piekę rostbef, robię sobie z nim kanapkę. Taką wypasioną.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger