Sałatka z buraków, fety i rukoli
Prosta, pyszna sałatka, od jakiegoś czasu hit imprez domowych, czyli sałatka z pieczonych buraków. Córka zrobiła ją dlatego, że w domu jest sos turecki z granatów, który świetnie do niej pasuje i ją cudnie smakowo uzupełnia. W ogóle jeśli możecie go gdzieś dostać to polecam, bo jest przepyszny do wielu sałatkowych kompozycji.
Co do buraków to możecie je upiec jak ja lub ugotować albo jeśli brak wam czasu kupić gotowane gotowe, bo już takie w sklepach tez można dostać.
- 3 średnie buraki
- rukola
- feta najlepiej bałkańska owcza
- granat
- turecki sos z granatów
Buraki przed pieczeniem dokładnie umyć, ale nie obierać. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, ale powinien się zawrzeć między 40 a 60 minut. W przypadku bardzo dużych sztuk może to być nawet 90 minut. Ale warto już po 40 minutach sprawdzić czy nie są miękkie. Moje były. Natomiast jeśli wyczuwacie opór pod widelcem to wydłużcie czas o kolejne 5, 10 minut.
Gotowe buraki wyjąć z naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie założyć rękawiczki, obrać je i pokroić na cienkie plastry. Fetę pokroić w kostkę, z granatu wydrążyć pestki.
Na talerzu na dnie ułożyć porcje rukoli, na to plastry buraków, posypać fetą i ziarnami granatu. Całość skropić sosem z granatu. Smacznego.
Rewelacyjna sałatka.
OdpowiedzUsuńKiedy byłam dzieckiem nienawidziłam buraków. Zmora dzieciństwa.
Teraz je uwielbiam i u mnie można dostać gotowane.
Składniki fantastyczne, dzięki za pomysł na taka sałatkę, bo czasami patrzę na buraki i myślę, co z nimi zrobić.
Irena - Hooltaye w podróży
O to tak jak ja. Teraz uwielbiam buraki i gotowane i pieczone i marynowane.
UsuńPyszne klasyczne połączenie buraków i fety. Sosu z granatów używam od dawna i cenię bardzo ten składnik. Idealnie podkręca smak.
OdpowiedzUsuńDokładnie, klasyka zawsze się obroni.
UsuńJedna z moich ulubionych sałatek. Pyszna i zdrowa. Dodaję jeszcze orzechy włoskie I sos musztardowo miodowy. Muszę kiedyś spróbować tego sosu z granatu.
OdpowiedzUsuńNo sos musztardowy tez pasuje. Chętnie zrobię następnym razem taka zmianę.
UsuńTo moja ulubiona :) jem ja 5 razy w tygodniu i jadłam wczoraj i dzisiaj :) uwielbiam ten smak :) tylko ja robie sos z oliwy i sosu balsamicznego i bez granata :) a na wierzch rzucam prażony słonecznik :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie brakowało mi prażonego słonecznika. on uzupełniłby smak. Dzięki.
UsuńI nawet taki sos z granatów mam :-) Pyszna sałatka. Często robię podobną. Bardzo lubię do buraków kardamon. Próbowałaś?
OdpowiedzUsuńNie, to cos nowego dla mnie. Kardamon zazwyczaj do słodkich rzezy daje. Ale chętnie spróbuje.
UsuńFetę mam, buraki mam, zastanawiałam się właśnie jak to połączyć. Szybki wyjazd do marketu po granata i rukolę pozostał :)
OdpowiedzUsuńOoo i brawo. kolacja gotowa. Pozdrawiam.
UsuńMiałam taki sos kiedyś i zapragnęłam mieć znowu. Do sałatek idealny. A propozycja Twojej jest niezwykle kusząca.
OdpowiedzUsuńDziękuję. a sos warto mieć w domu, bo świetnie się nadaje do wielu rzeczy.
Usuń