Wątróbka kacza z gruszką
Kacza wątróbka to rzadko spotykany u nas rarytas. Doceniają ją koneserzy na całym świecie, szczególnie Francuzi, a my niestety nie. Częściej sięgamy po wątróbkę kurzą czy wieprzową, niż kaczą, która jest delikatna, zdrowa i bogata w witaminy. Mi udało się ją ostatnio zdobyć, a że mąż uwielbia drobiowe wątróbki to przygotowałam ją tylko z dwoma dodatkami - cebulą i gruszką. Powstała pełna patelnia, której zawartość zjadł w okamgnieniu.
Wątróbka kacza z gruszką
- 400 g wątróbki kaczej
- 2 duże cebule
- 1 twarda gruszka
- 1 łyżka oleju
- masło
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Cebule obrać i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę, delikatnie posolić. Smażyć na dużym ogniu do momentu, aż cebula zacznie się rumienić. Wtedy zmniejszyć gaz i dodać 2 łyżki masła. Smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż cebula zbrązowieje. Mieszać co jakiś czas. Dzięki temu nie dopuścimy do przypalenia się masła, a cebula będzie słodka. Gotową cebulę przełożyć na talerz.
Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki. Włożyć na patelnię po smażeniu cebuli, dodać trochę masła i smażyć aż gruszki zmiękną i się zrumienią. Wtedy dołożyć do nich cebulę i wymieszać.
Wątróbkę opłukać, oczyścić z błonek, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Na drugiej patelni rozgrzać trochę masła i włożyć wątróbkę. Doprawić solą i pieprzem. Wątróbki nie powinny się smażyć dłużej niż 3-4 minuty. Po takim czasie przestanie ona być surowa, a jednocześnie będzie krucha i nie będzie przeciągnięta. Gotową wątróbkę dodać na patelnię do cebuli i gruszek, wymieszać. Danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Pyszne danie. Dodatek gruszki bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńGruszki sprawiaj ze to danie smakuje jednak troszkę inaczej niż z jabłkami. Polecam.
UsuńZjadłabym!
OdpowiedzUsuńNie ty jedna. Pozdrawiam.
UsuńBardzo lubię wątróbkę, najczęściej robię z dodatkiem jabłka, ale ta gruszka jest bardzo intetesująca.
OdpowiedzUsuńGruszka dodaje słodyczy i podnosi walory smakowe wątróbki inaczej niż jabłka. polecam.
UsuńBardzo lubię łączyć owoce z mięsem i podrobami. Ciekawa jestem jak wątróbka smakuje z gruszką. Hmmm... przy okazji zakupów poszukam ich :) Narobiłaś mi apetytu!
OdpowiedzUsuńCieszę się, tak mięso i owoce fajnie się łączą. Pozdrawiam.
UsuńLubię wątróbkę, ale u mnie nie można jej dostać, a już o kaczej można zapomnieć, nie do zdobycia.
OdpowiedzUsuńŚwietny i prosty przepis, gruszka bardzo mi tutaj odpowiada.
Jak mi się kiedyś uda zdobyć kacze wątróbki, zrobię podobne danie.
Irena - Hooltaye w podróży
Jeśli ci się uda to polecam zrobić, bo jest zdrowa i pyszna. pozdrawiam.
UsuńApetyczne danie ale ja takiego to nie zjem... Kaczej wątróbki nie ma w Norwegii i z kurza jest problem, także zostaję mi powzdychac do zdjęcia...
OdpowiedzUsuńTo wzdycham z tobą ale do twoich pejzaży norweskich.
UsuńBardzo ciekawe połączenie. Jestem ciekawa jak ono smakuje? Na zdjęciu prezentuje się wybornie :)
OdpowiedzUsuńSmakuje zapewniam i polecam zrobić jak nie kaczą to drobiową w ten sposób.
UsuńPamiętam jak lubiłam wątróbkę w dzieciństwie... Teraz nie jem, bo obawiam się że ta z przemysłowego chowu jest niezdrowa. Ale taka kacza? Może? Jak trafię gdzieś (może na ryneczku, od gospodarza), to chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńCóż teraz niewiele rzeczy tak naprawdę jest zdrowych i takich bez żadnych ulepszaczy, ale jeśli trafisz taką pewną to polecam kupić.
UsuńCudownie wygląda i pewnie dobrze smakuje ale z miłą chęcią oddaje swoją porcje innym bo jednak watrobka to nie jest to co lubię. Ale tu już o tym wiesz ;)
OdpowiedzUsuńTo mamy cos wspólnego, bo ja ją gotuje ale tez nie jadam.
Usuń