Kotleciki siekane z kurczaka z młodą kapustą bezglutenowe

Siekane kotleciki z kurczaka to idealny obiad gdy brak nam pomysłu na obiad, bo przy niewielkiej ilości składników, jakie mamy akurat w lodowce można wyczarować syty i pyszny posiłek. Wystarczy, że mamy piersi z kurczaka i kilka dodatków, jakich to zależy od tego, co jest akurat w lodowce. U mnie tym razem znalazł się tam kawałek młodej kapusty, kilka pieczarek i to wystarczyło. Siekane kotleciki sprawdza się zawsze na zimno i ciepło, również do kanapek, na domowy obiad ale także na większe spotkanie, czy imprezę. A jeśli zamiast mąki pszennej dodacie ryżową to będzie wersja bezglutenowa. Polecam.

kurczak, piers, drob, kotlety, kotleciki, bernika, bez glutenu, bezglutenowe, obiad, kulinarny pamietnik


Kotleciki siekane z kurczaka z młodą kapustą bezglutenowe
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • szklanka posiekanej drobno młodej kapusty
  • 6 pieczarek (kilka sztuk)
  • 2 jajka
  • ser żółty starty ok 3/4 szklanki
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 1 łyżeczka musztardy np. Dijon
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • olej do smażenia
 
 
Piersi pokroić drobno w kostkę, pieczarki i cebulę również w kosteczkę. Mięso i warzywa włożyć do miski, dodać kapustę, starty ser i pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Całość ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Masę odstawić na 20 minut do lodówki, żeby ciasto odpoczęło. 
Na patelni rozgrzać olej, masę wkładać łyżką na rozgrzany olej formując małe placki, smażyć z obu stron aż kotleciki się zarumienią i będą zwarte. Wyjąć i podać z ulubionymi składnikami. 


kurczak, piers, drob, kotlety, kotleciki, bernika, bez glutenu, bezglutenowe, obiad, kulinarny pamietnik

13 komentarzy:

  1. Muszą być smaczne i bardzo sycące. Spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, sama bym na to nie wpadła, ale podejrzewam, że to musi być pyszne, bo wszystko oddzielnie super, tylko razem jeszcze nie jadłam, ta kapusta mnie ciekawi, czy kapsyt6tty nie trzeba by trochę sparzyć?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ mi apetytu narobiłaś na te kotleciki! Nigdy takuch nie jadłam 🙂 Jak tylko skończę dietę zrobię sobie taki wypasiony obiad 🙂 A teraz idę oblizywać sałatę 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie siekane kotleciki, jednak z kapustą nigdy ich nie robiłam, chętnie spróbuję :)
    Pozdrawiam ciepło, Agenss:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł z dodaniem tej kapusty. Do zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszą być pyszne, tym bardziej jak jest młoda kapusta :)
    Dzis u mnie też młoda kapusta była na obiad. Wrzuciłam ją do gulaszu, zrobiłam dobrze wszystkim tym obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czegoś podobnego nigdy nie robiłam, co za świetny pomysł, zwłaszcza z kapustą.
    Dużo tych składników, ale kotleciki aż pachną tutaj do mnie.
    Pyszny przepis :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, bardzo lubię takie połączenia

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo je lubimy w odróżnieniu od klasycznej piersi kurczaka. Delikatne i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajurski przepis idealny na ten czas przełomu wiosny i lata, dzięki Tobie wiem co jutro będzie u mnie na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kotleciki wyglądają bardzo apetycznie. A szukam ciekawych przepisów, to na pewno chętnie skorzystam z tego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O matko i córko! mega, mega to musi być smaczne! Dziękuje za inspirację, będę robić <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Te kotleciki smakują na prawdę rewelacyjnie. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger