Schab w sosie cebulowym
Ostatnio zastanawiałam się co zrobić ze schabu. Kotlety schabowe się znudziły, schab po węgiersku tez już był wielokrotnie robiony i wtedy przypomniało mi się, że kiedyś jadłam schab w sosie z dużą ilością cebuli. I taki też postanowiłam zrobić obiad. Dodałam do sosu wino, śmietanę, przyprawy i wyszedł pyszny obiad, a kluski uzupełniły całość. Rewelacja.
Schab w sosie cebulowym
- 600 g schabu
- 4 cebule
- 3 łyżeczki masła klarowanego
- 125 ml białego wina wytrawnego
- 3 szklanki bulionu
- ½ łyżeczki tymianku suszonego
- 1 liść laurowy
- 2 szt. ziela angielskiego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- natka pietruszki
Schab pokroić na plastry i lekko rozbić dłonią. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki masła, dodać mięso, smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, aż schab się lekko przyrumieni. Zdjąć mięso z patelni, a na patelnię dodać 1 łyżeczkę masła, włożyć cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się zeszkli. Następnie włożyć do niej mięso. Wlać wino, dusić chwilę aż wino się wchłonie. Wtedy wlać bulion, wsypać tymianek, paprykę słodką, dodać liść laurowy i ziele angielskie, wymieszać, przykryć patelnie i całość dusić ok. 40 min, aż mięso będzie miękkie.
Obie śmietanki wymieszać ze sobą, dodać 1-2 łyżki sosu z patelni by zahartować śmietanę. Gdy mięso będzie gotowe, zmniejszyć gaz na minimum, wlać na patelnię mieszankę śmietanki, wymieszać energicznie i podgrzać jeszcze przez minutę. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Widziałam już u ciebie ten schabek i zapisałam przepis, teraz sie zastanawiam, co by było jakbym dodała jeszcze prażonej cebulki, ale marynowanej cebuli jako sałatkę. Prażona sklepowa może zepsuć, swojej nie umiem, marynowana może być za ostra... Musze pokombinować.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na schabowe.
OdpowiedzUsuńTrochę go zmodyfikuję, bo nie mogę jeść cebuli.
Gościom takie danie się spodoba. U Ciebie na zdjęciach wygląda smakowicie.
Irena - Hooltaye w podróży
Bardzo ciekawy przepis. A że bardzo lubię schab, to zapisuję do kolekcji "schabowych przepisów". Na pewno skorzystam i dam znać jak wyszło.
OdpowiedzUsuńKocham cebulę i może wreszcie dzięki temu polubię schab. Nie jest to mój ulubiony rodzaj mięsa i rzadko go jadam. Chętnie skorzystam z przepisu jakoś niedługo.
OdpowiedzUsuńTen przepis jest bardzo podobny do francuskich receptur na sosy z cebuli. Na pewno smakuje pysznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis ale niestety mój mąż nie może jesc cebuli tak wiec musiałabym go troszkę zmienić ale faktem jest czytam i zapachniało mi cebulką 😄
OdpowiedzUsuńI tak jak mówiłam zrobiłam :) nawet ja zjadłam bo zapach i smak zrobił swoje :) dla mnie sos, a dla mojego schab i każdy jest szczęśliwy :)
OdpowiedzUsuńJeszcze tak schabu nie robiłam, ale dzięki Twojemu przepisowi z przyjemnością go wypróbuje. Wygląda znakomicie i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńJuż zapisałam sobie ten przepis. Ciekawa odmiana dla schabu a sosik na pewno obłędny!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo wychodzi na to że jestem tutaj już po raz trzeci Czyli jednym słowem nadszedł czas aby uczynić tak jak mówisz! Czyli przyrządzić mięsko tak jak mówisz. Akurat pogoda dzisiaj nieciekawa ale oczywiście idealna aby posiedzieć w kuchni wszystkie składniki mam akurat i chodź na obiad za późno to będzie pyszna obiadokolacja!
OdpowiedzUsuńMega! Zrobię taki moim, bo ja to odpadam. Przestałam jeść wieprzowinę...Jednak jak pamiętam, to połączenie smakowe musi być rewelacyjne!
OdpowiedzUsuń