Warsztaty eko nabiał z Tomaszem Jakubiak
A na miejscu czekały na mnie warsztaty z Tomkiem Jakubiakiem i firmą Polmlek, których zadaniem była promocja eko nabiału - masła i serów.
I znów byłam w swoim żywiole jak sprzed pandemii. Do tego wesoły, pełen wigoru i humoru Tomek, fajne towarzystwo i pyszne jedzenie. Tego mi trzeba było.
A uwierzcie mi że jedzenie było naprawdę dobre, dlatego postanowiłam wam poniżej podać przepisy Tomka na to co przygotowaliśmy, bo naprawdę warto je zrobić samemu w domu. Ja już w weekend zrobiłam dorsza dla rodziny. Był pyszny.Dorsz pieczony w maśle palonym z czosnkiem i ziołami z białymi szparagami gotowanymi w mleku
- 300 g polędwicy z dorsza
- 1/2 kostki masła
- 1/2 kostki czosnku
- 2 liście laurowe
- świeży tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
- 6 białych szparagów
- 1/2 l mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 główki czosnku
- 2 szalotki
- 2 gałązki rozmarynu
Masło rozpuścić w rondelku, czosnek drobno posiekać. Gdy w maśle pokażą się brązowe bąbelki wrzucić posiekane zioła i czosnek.
Ziołowe placki z mozzarellą, szynką parmeńską, pesto czosnkowym i pomidorkami koktajlowymi
placki:
- ½ szklanki mąki pszennej
- 2 średnie ziemniaki
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- mozzarella starta
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- kilka listków bazylii
- masło do smażenia
- pół pęczka czosnku niedźwiedziego
- mała garść rukoli
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 cytryna
- łyżka ostrego sera typu bursztyn
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- gałązka pomidorków koktajlowych
- 1 mała ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula szalotka
- trochę bazylii, pietruszki
- pieprz świeżo mielony
- oliwa
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać i odstawić do ostygnięcia. Następnie zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Dodać mąkę pszenną, jajka, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na deskę wysypać mąkę kukurydzianą. Z masy uformować placki, obtoczyć je w mące kukurydzianej. Na patelni roztopić masło, włożyć placki (kotlety), usmażyć na rumiano.
Gotowe placki posypać startym serem mozzarella, zapiec w piekarniku aż się ser stopi. Szynkę upiec w piekarniku w 200 st. na chipsy.
Pesto. Słonecznik podprażyć na patelni. Wszystkie składniki na pesto wrzucić do malaksera/miksera i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Pomidorki. Szalotkę pokroić na piórka, papryczkę i czosnek posiekać. Do małego naczynia do zapiekania włożyć pomidory, posiekany czosnek, papryczkę i szalotkę. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 10 minut.
Złożyć danie. Na placek z serem położyć pesto, chipsa z szynki i pomidorki. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.
- 2 twarde banany
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru brązowego
- 50 ml rumu
- łyżka ziaren kawy (opcjonalnie)
- kilka gałązek porzeczki
- kilka listków werbeny
Banany przed pieczeniem można włożyć do zamrażalnika na kilka minut, dzięki czemu nie rozpadną się podczas smażenia. Na patelni rozpuścić cukier, podgrzewać mieszając tak długo aż się zamieni w karmel. Dodać masło, mieszać aż składniki się połączą na sos karmelowy. Włożyć banany pokrojone na mniejsze kawałki (np na pół). Wsypać kawę (niekoniecznie) i chwile smażyć. Teraz się odsunąć od patelni, wlać rum i podpalić patelnię. Gdy ogień zgaśnie dołożyć porzeczki, chwilę razem smażyć.
Jednym słowem Ja też chcę na warsztaty! Dawno nie byłam, albo były online a to nie to samo bo zapach czułam tylko w swojej własnej kuchni i nie można się było z nikim spotkać. Strasznie to smutne. Ale cieszę się że mogłaś pojechać. Ja nie dostałam zaproszenia i Czekam z ogromną niecierpliwością na pierwsze które pojawi się na skrzynce🤣
OdpowiedzUsuńNo będę chodzić chyba w skowronkach!
Te warsztaty były świetne, zresztą jak każde z Polmlekiem :) Uwielbiam ich produkty
OdpowiedzUsuńAleż to wszystko apetycznie wygląda, czytając jadłam oczami 🥰 Takie warszraty to coś niesamowitego I okazja do nauczenia się czegoś nowego. Zazdroszczę.
OdpowiedzUsuńAle cudo, fascynujące warsztaty, a ja Jakubiaka z zachwytem w TV oglądam, bo ma facet podejście i w sumie nie przesadza. A tak to pysznie wygląda, że aż mnie skręca!
OdpowiedzUsuńTo były świetne warsztaty i spotkanie w realu po długim czasie odosobnienia. Polmlek bardzo lubię i kupuję ich produkty eko. Uwielbiam masło i sery.
OdpowiedzUsuńTakie warsztaty są genialne, kontakt z ludźmi, wspaniałe przepisy w które się wczytywałam.
OdpowiedzUsuńNo i to wspólne gotowanie i wymienianie się doświadczeniami, sama radość.
Zazdroszczę pozytywnie.
Irena- Hooltaye w podróży
Jestem pod wrażeniem i też bym chciała być na takich warsztatach :) lubie gotować a w takim towarzystwie to chyba wszystko sano się gotuję :) dzieki za przepisy i pewnie ze będę robić, bo takie smakołyki nam tu zaserwowałaś że nie przejde obojętnie obok oj nie, nieeee :)
OdpowiedzUsuńBardzo zazdrościłam Ci i żałuję, że nie mogłam z Tobą pojechać. Tomek jest tak sympatyczny i spotkania z nim są wyjątkowo smaczne i wesołe. A dania przepyszne. Rybkę na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie i następnym razem się nie zastanawiaj tylko wyrywaj z domu na warsztaty.
UsuńBardzo żałuję, ze nie udało mi się dojechać. Tak bardzo cieszyłam się na to spotkanie :( Zazdroszczę bardzo, ale tak pozytywnie :)
OdpowiedzUsuńOj szkoda, fajnie byłoby się zobaczyć.
UsuńSuper! ja marzę o warsztatach, ale nie wiem jak do tego się zabrać i gdzie pytać. Pan Tomek jest świetnym kompanem do tego typu współpracy!
OdpowiedzUsuńKojarzę Pana z telewizji i bardzo lubię jego programy. Zazdroszczę możliwości wzięcia udziału w takich warsztatach, mam nadzieje, że dużo z nich wyniosłaś :)
OdpowiedzUsuńOj warsztaty z Panem Tomaszem to musiała być czysta przyjemność. Kojarzę Pana z telewizji, wygląda na naprawdę sympatycznego gościa :)
OdpowiedzUsuńSwietne wydarzenie. Sama bym chciała wziąć udział w takich warsztatach
OdpowiedzUsuń