Ciasto z truskawkami bezglutenowe
Ekspresowe ciasto z truskawkami bez glutenu, znalezione dzisiaj rano na blogu rybka bezglutenowa, a po południu zrobione i po godzinie prawie zjedzone. Fajne bo łatwe, szybkie, wystarczy tylko ze sobą wszystko wymieszać i po 30 minutach wyjąć upieczone. Pycha. Super łatwy i szybki przepis.
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki białej gryczanej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
- 80 g erytrolu (lub cukru)
- 3 jajka
- 155 g jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy)
- 75 ml oleju
- świeże truskawki
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na pół, jeśli są duże a małe pozostawić w całości.
Formę na ciasto (u mnie 24 x 24) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 C. (góra dół).
Wszystkie mąki i proszek przesiać razem do miski. Dodać cukier (erytrol), wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej i jogurt. Wymieszać całość dokładnie rózgą. Składniki mokre dodać do suchych i ponownie wszystko wymieszać rózgą na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Wstawić do piekarnika na 30 min, piec do suchego patyczka.
Wyjąć ciasto i wystudzić. Posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony erytrol).
Zainspirowałaś mnie! Idę po truskawki do ogrodu i dzisiaj piekę takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńbardzo sie cieszę. pozdrawiam.
Usuńciekawych rzeczy człowiek się tu może dowiedzieć, będę polecać znajomym tą stronę.
OdpowiedzUsuń