Grillowane papryczki padron

Papryka Padrón - Pimientos de padron to malutkie papryczki, pochodzące z Galicji w Hiszpanii. Są bardzo popularne w hiszpańskich, portugalskich barach tapas. Przywiezione do Galicji przez misjonarzy z zakonu franciszkańskiego w XVI wieku, prawdopodobnie z Meksyku, zasadzone w Hiszpanii, stopniowo dostosowały się do klimatu Galicjistały się mniejsze niż pierwotne i utraciły częściowo swój pierwotny "ogień". Podaje się je w najprostszej formie - smażone na patelni, grillu, na dużym ogniu, a następnie posypuje gruboziarnistą solą morską (wg tego portalu). 

Jako że nie byłam w Hiszpanii jeszcze, to gdy zobaczyłam jak te papryczki zachwala Janusz, który poł swojego życia spędził w Portugalii postanowiłam, że jak tylko je gdzieś znajdę to natychmiast kupię. I już następnego dnia spotkałam je w popularnym dyskoncie, pudełeczko 250 g kosztowało 5,99 zł. Powiem tak, zakochałyśmy sie w tych papryczkach, kupiłam już je kilkukrotnie, bo usmażone, czy grillowane  świetnie smakują jako dodatek do obiadu, kolacji, czy prostu przekąska. Polecam.

padron, grill, papryczki, przekaska, hiszpania, bernika, papryka, kulinarny pamietnik

Grillowane papryczki padron

  • papryczki pimientos de padron
  • oliwa z oliwek ok. 1-2 łyżki 
  • sól gruboziarnista

 

Piekarnik ustawić na opcję grill, rozgrzać do 220 stopni. Papryczki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć na małą blaszkę, skropić oliwą, wymieszać by pokryła każdą z nich. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 5-7 minut, aż staną się złoto-brązowe, pokryte brązowymi plamkami. W trakcie obrócić na drugą stronę, by równomiernie się przypiekły. Gotowe zdjąć, przełożyć na talerz, posypać gruboziarnistą solą. Zajadać na ciepło, jako dodatek do mięsa lub bagietki, albo same koniecznie z  czerwonym winem.

W przypadku patelni (najlepiej grillowej) wystarczy na niej rozgrzać oliwę, włożyć papryczki, smażyć z każdej strony kilka minut, aż staną się lekko lekko brązowe, potrząsając patelnią co jakiś czas. Na talerzu posypać grubą solą. 

padron, grill, papryczki, przekaska, hiszpania, bernika, papryka, kulinarny pamietnik

padron, grill, papryczki, przekaska, hiszpania, bernika, papryka, kulinarny pamietnik

padron, grill, papryczki, przekaska, hiszpania, bernika, papryka, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger