Risotto ze szparagami

Nie wiem jak u was ale u mnie obecnie na zmianę królują dwa warzywa. Botwinka i szparagi. Oba kocham i nie wyobrażam sobie w sezonie bez nich kuchni. Tym razem przygotowałam szybki obiad, na który od dawna miałam ochotę, czyli risotto ze szparagami. To lekki, smaczny i zdrowy obiad jednogarnkowy, idealny na letnie popołudnie, z minimalnej ilości składników i z minimalnym czasie stania przy piecu. Z kieliszkiem białego, zimnego wina smakuje wybornie.  

risottto, szparagi, obiad, warzywa, wege, bernika, kulinarny pamietnik, kuchnia wloska

Risotto ze szparagami

  • 300 g ryżu do risotto Arborio
  • 1 średnia cebula
  • 1 cebula dymka (plus
  • 5 łyżek masła
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • pęczek zielonych szparagów
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • tymianek świeży
  • parmezan lub grana padano 

 

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Resztę pokroić na 1-2 cm kawałki. Główki zostawić do osobnego usmażenia. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać szparagi i smażyć ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Posolić i popieprzyć. Odstawić na bok.

Cebulę i cebulkę dymkę drobno posiekać. Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, cebulę,  podsmażyć. Dodać ryż i razem smażyć wszystko ok. 2 minuty cały czas mieszając. Wlać wino, wymieszać, chwilę gotować aż wino lekko odparuje. Następnie wlać chochlę gorącego bulionu. Gotować pod przykryciem, aż bulion odparuje, wtedy wlać kolejną chochlę bulionu. I tak aż do wykorzystania całego bulionu. Za każdym razem czekać aż ryż wchłonie bulion i wtedy dodawać kolejną chochlę. Co jakiś czas delikatnie zamieszać. Risotto pod przykryciem powinno być gotowe po 20 minutach. 

Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodać podsmażone szparagi i surowe główki, wymieszać. W dłoniach rozetrzeć listki tymianku, wsypać do ryżu, doprawić pieprzem. Gdy risotto jest gotowe, dodać  resztę masła, starty ser, wszystko dokładnie wymieszać. Porcje wyłożyć na talerz, posypać płatkami startego sera i świeżo zmielonym pieprzem i pokrojoną cebulką dymką. 

risottto, szparagi, obiad, warzywa, wege, bernika, kulinarny pamietnik, kuchnia wloska


11 komentarzy:

  1. Risotto jeszcze mi nigdy nie wyszło, zazwyczaj tworze klucha, ale pomysł wydaje się wspaniały. Powinnam to zrobić, a i ze szparagami, trzeba jej jeść, bo zdrowe, a ja nie umiem nic z nich zrobić więc twój przepis naprawdę mi się przyda, może nie zrobię jeża, to znaczy klucha ze szparagami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Risotto uwielbiam, a ze szpatagami musi być wyborne. No I ta lampka białego wina przemawia do mnie jak najbardziej. Kolejny przepis, który muszę wypróbować 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię risotto. Najlepsze jadłam we Włoszech.
    Szparagi obrodziły, pełno ich na targowisku i zrobię według Twojego przepisu.
    Danie wygląda smakowicie :-)
    Irena- Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  4. Risotto często jemy bo córcia nasza uwielbia, ale ze szparagami jeszcze nie robiła. Muszę jej podpowiedzieć o takim przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio jadłam risotto ze szparagami i było przepyszne, ale to nie ja gotowałam :). Uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko to trafia w moje smaki. Szkoda, że nie da się wyciągnąć ręki i chwycić porcyjkę ;) W tym roku szparagów nie jadłam jeszcze, właśnie to sobie uświadomiłam! Jutro muszę kupić i może takie risotto wyczaruję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No dobra, namowiłaś mnie! Wygląda to tak pysznie, że nie mogę się oprzeć i dokupię ryż do tych moich szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czuję się w tym momencie ogromnie głodna. Jest pora, która wskazuje na to ,że taką porcję powinnam przygarnąć z wielką przyjemnością A tutaj nawet pomysłu na obiad nie mam. Fakt zrobiłam rybę ale to nie to samo. Ryba to ryba a risotto to risotto ...A risotto w Twoim wydaniu to najpiękniejsze wspomnienia po 16 latach mieszkania na Sycylii. Sama sobie szparagi zbierałam ...a tu proszę, taki obciach taki wstyd, że jeszcze w Polsce nie przyrządziłam ani jednej porcji!

    OdpowiedzUsuń
  9. a widzisz. myslalam ze z szparagami robilam juz wszystko a tu mnie zaskakujesz risottem! Zdecydowanie musze przetestowac ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach risotto ze szparagami...pychota! Konieczność w szparagowym sezonie. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisuje przepis i bardzo się cieszę na sezon szparagowy. Uwielbiam z nimi eksperymentować kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger